Jomare

View Original

Volg jij je eigen weg en durf je Authentiek te zijn?

Echte persoonlijke ontwikkeling vergt dat je bereid bent om je volledig kwetsbaar en open op te stellen tegenover jezelf en je ziel.
Het vraagt van je om de moed te hebben om je eigen zwakheden, frustraties en beperkende overtuigingen in de ogen te kijken en ze te herkennen, zodat ze er kunnen zijn en werkelijk erkenning kunnen krijgen. Dan ontstaat er groei en optimale gezondheid.

Bewustwording is de eerste stap

·       Waarom doe je wat je doet?

·       Is dat nog steeds effectief?

·       Welke sturing ligt er achter je gedrag en is deze wel zuiver?

Vermijdend of Benaderend gedrag

In mijn praktijk merk ik dat er regelmatig mensen zijn die bij bovenstaande vragen graag de andere kant opkijken. Ze zijn bang om werkelijk te zien wat er zich aandient als levensles. Pas wanneer het lichaam echt gaat opgeven en de pijn ondraaglijk wordt, zijn ze bereid om er voorzichtig iets mee te gaan doen. Het mooie van mijn werk als coach is, dat ik een omgeving kan creëren waarin er vanuit een stuk veiligheid rustig gekeken kan worden naar deze ‘gevoelige’ delen.

Misschien kun je inzien dat jou lichaam je eigenlijk een groot geschenk geeft als het signalen gaat geven. Jouw ziel wil namelijk groeien en je ervaringen laten opdoen, waardoor nieuwe inzichten kunnen ontstaan. Jouw ziel wil oprecht gehoord worden en weet altijd door te dringen tot de persoonlijkheid. Doe je dat niet nu, dan dient het zich over een aantal weken, maanden of jaren alsnog aan. De levensles dient geleerd te worden.
Wat het nodig heeft is oprechte aandacht en de ruimte om werkelijk gehoord te worden.

Misschien herken jij je in de volgende gedragsvormen:

  • Grote moeite hebben om ‘Nee’ te durven of te kunnen zeggen;

  • Moeite hebben met grenzen aangeven op het werk en te vaak te veel werk verrichten;

  • Reddersrol vervullen naar anderen om maar niet met jezelf bezig te hoeven zijn;

  • Kritisch zijn naar jezelf. Een gebrek hebben aan eigenwaarde en zelfliefde;

  • Vermijden van echte verbinding en je daardoor afsluiten voor vervullende relaties;

  • Voortijdig stoppen met relaties door echte verbinding en kwetsbaarheid te vermijden;

  • Ontkennen van je eigen waarheid en daardoor liegen en excuses bedenken;

  • Niet in de schuld durven staan en daardoor ontwijk – en uitstelgedrag vertonen;

  • Leegte opvullen met materiele zaken en daardoor geldschulden maken.

Waarom vertonen we dit soort gedrag en is dit wat we ten diepste willen? Hoezo raken we zo ver van onze ziel vandaan? Hoe zit dat bij jou? En belangrijker, wat ga je er aan doen?

Het levenspad lopen

Als baby komen we authentiek op de wereld. We zijn dan nog niet gehersenspoeld door allerlei ideeën, overtuigingen en normen/waarden van anderen. Kleine kinderen zijn over het algemeen vrij van belemmeringen en laten heel goed merken wat ze wel of niet willen.

In de loop van het leven, verliezen baby’s deze zuivere laag en komt er als het ware een soort laagje over de authenticiteit heen, waardoor de echtheid, zuiverheid en het daaruit voortvloeiende geluk verborgen dreigt te raken. Die laag bestaat uit meningen, overtuigingen, gedragingen, gedachtegangen, dogma’s, belemmeringen en onderdrukte verlangens en afkeren uit de omgeving.

Hoe ouder we worden, hoe meer we willen of moeten voldoen aan datgene wat de omgeving van ons vraagt. Het vraagt moed en bewustzijn om ervoor te zorgen dat je leert loslaten wat niet meer bij je past. Dat je leert om het lef te hebben om authentiek te zijn.

Veel mensen voelen zich schuldig en egoïstisch als ze niet doen wat de omgeving van hen vraagt. Maar stel jezelf eens de vraag:

  • Wiens leven leef je dan als je dit steeds weer blijft doen?

  • Durf je vrij te zijn en je eigen waarheid te ontdekken?

  • Durf je het collectieve geweten kritisch onder de loep te nemen?

  • Wanneer voldoe je aan de norm van iedereen?  

Schuldgevoel en Angst

Meestal is een gevoel van schuld of angst het sabotagemiddel om ‘ongewenst’ gedrag te blijven herhalen. Schuld zorgt ervoor dat we met kerst naar onze ouders gaan, ook al willen we het al jaren op een andere manier vieren. En ieder jaar ervaren we dat het echt anders moet, maar toch durven we niet aan te geven wat we wel willen.
We geven aan goede doelen, zodat we het nare gevoel weg kunnen drukken dat er kinderen zijn die liggen te verhongeren. We hebben toch geld gegeven, dus kunnen onschuldig zijn.
We werken regelmatig over voor de baas, omdat we angst voelen voor een negatieve reactie of dreiging voor ontslag.
We trekken te veel werk naar onszelf toe, omdat we graag een compliment willen ontvangen dat we toch wel echt een ‘toppertje’ zijn.
We stoppen het lichaam vol met ongezond voedsel om de leegte die we ervaren maar niet te hoeven voelen en verlangen van een partner dat hij/zij die leegte wel opvult.

Harmoniemodel of niet?

Al die angst en schuld zorgt ervoor dat we veel te vaak water bij de wijn doen en ons iedere keer maar weer aanpassen. We dingen blijven doen waar we helemaal niet achterstaan, maar toch iedere keer weer kiezen voor het zogenaamde harmoniemodel, de lieve vrede.  Maar vroeg of laat ervaren we dat de lieve vrede houden een heel groot prijskaartje heeft. We zijn opgebrand en weten niet meer hoe het verder moet. Het lichaam trekt aan de noodrem en we bemerken dat we onszelf voor een groot deel zijn kwijtgeraakt. Ik heb dat zelf in mijn leven ervaren, dus weet heel goed waar ik het over heb en weet hoe ongelooflijk rot dit voelt.
Toch ligt er in dit alles een grote schat begraven. Dat zie je niet als je volop in de put zit en niet meer weet hoe je staande moet blijven. Dat realiseer ik me terdege.

Functie van pijn

De pijn die je ervaart gaat er echter voor zorgen dat je stappen in je ontwikkeling gaat zetten. De pijn is een signaal dat om aandacht vraagt. Het zet je als het ware in beweging. Je wordt in een dergelijke fase gedwongen om daarnaar te luisteren. Je gaat leren inzien hoe je met verschillende zaken in je leven bent omgegaan. De pijn geeft je toegang om met jouw ziel te communiceren.

Je ziel heeft als doel om te groeien naar een hoger zielsniveau en gebruikt jou als voertuig. Heb je zo wel eens naar je pijnlijke momenten in je leven gekeken? Achteraf voel je vaak een enorme dankbaarheid dat de pijn je werkelijk heeft laten struikelen, want doorgaan met het ‘oude’ zou je echt doodziek maken. Het klinkt wellicht heel gek, maar ik ben oprecht dankbaar dat ik destijds hartstikke ziek ben geworden, waardoor ik eindelijk keuzes ging maken die goed waren voor mezelf. Ik moest dus ook, net zoals velen, verduren dat ik de schuld en de angst in de ogen moest kijken. Au! Wat deed dat zeer!

Balans vinden

De grote kunst van het leven is om een balans te brengen in wat de omgeving van je wil en trouw te blijven aan jezelf.
Dat je eerlijk blijft naar jezelf en op tijd communiceert over dingen die zich aandienen. Dan voorkomt je dat je op een dag als een vulkaan uit elkaar spat.
Dat je leert om het lef te ontwikkelen om je grenzen aan te geven.  
Dat je durft te zijn wie je bent en dat je desnoods bereid bent om zoals dat heet ‘in de schuld’ te staan.
Dat je verantwoordelijkheid draagt voor datgene waar je verantwoordelijk voor bent en weet wat bij de ander hoort en het daar ook laat.
Dat je de verantwoordelijkheid neemt voor wat jou overkomt en hoe je daarop reageert.
Dat je stopt met huichelen en bedriegen en durft te benoemen wat je voelt.
Dat je stopt om anderen de schuld te geven van jouw ongemak of ellende en anderen probeert te veranderen.
Dat je stopt om voor anderen te denken en probeert om het zo te draaien dat het in je eigen voordeel is.

Oude patronen loslaten en nieuwe patronen ontdekken

Weten wie je bent en je eigen leven leiden vergt de bereidheid om de onbewuste patronen bewust te maken en indien nodig los te laten.  Om ook bepaalde mensen los te laten en dankbaarheid te voelen voor de ervaringen die zij je hebben gegeven. Ze zijn niet voor niets op je levenspad gekomen, maar soms is het tijd om echt afscheid te nemen en trouw te zijn aan jezelf.

Soms moet echt het roer radicaal om en leer je om nieuwe keuzes te maken. Keuzes waar jij achter staat en waar je blij van wordt en je laat shinen.
Als je trouw bent aan jezelf, dan ben je eerlijk tegen jezelf. Lach je alleen als je dat ook zo voelt en stop je met please gedrag. Dan durf je te kiezen voor jezelf en heb je het lef om daar stappen in te zetten die nodig zijn.
Veroordeel je jezelf niet, maar neem je de bereidheid om jezelf iedere keer weer liefdevol te onderzoeken. Hou je onvoorwaardelijk van jezelf en draag jezelf alle consequenties en verantwoordelijkheid die voortkomen uit je gedrag.
Voel je je werkelijk vrij en puur ZIJN, zoals het bedoeld is. Pas dan zul je merken dat je echt deel uitmaakt van het grotere geheel, omdat je dan de verbinding met alles en iedereen kunt waarnemen en onderhouden. Iemand die zichzelf volledig liefheeft, is een bron van inspiratie voor zijn omgeving en zal slechts vanuit diezelfde liefde anderen tegemoet treden. Op die manier kunnen we heel veel geven, omdat we goed in verbinding staan met onszelf en de bron waaruit we voortkomen.
Vanuit die grootsheid kunnen we een geweldige bijdrage leveren aan de wereld en de talenten laten zien die we allen in ons hebben.

Dus wees vooral lief voor jezelf en kijk wat je nu kunt doen. Waar heb jij nu werkelijk invloed op? Pak dat de komende tijd aan.

Vind je het nog niet zo makkelijk om patronen te ontdekken bij jezelf? Kom dan eens langs voor een kennismakingsgesprek, zodat we samen kunnen kijken waar jij een gezonde beweging kan maken voor je ziel. Het begint bij een eerste stap. Kijk op: https://www.jomare.nl/contact voor een afspraak. Ik zie je graag.

Een lied wat mij altijd weer met mezelf in contact brengt en waarbij ik mijn innerlijke kracht vind is:
https://www.youtube.com/watch?v=1V1lQxHV-9Y.
Welk lied zet jou in je kracht?