Jomare

View Original

Hoe kan Reizen bijdragen aan Persoonlijke Groei?

Als jong meisje gingen wij niet op vakantie zoals vele anderen, maar werden er dagjes weg georganiseerd die binnen het budget vielen van het gezin. Ieder kind mocht aangeven waar hij/zij naartoe wilde en dan werd er per dag een keuze gemaakt.
Toen ik op de Middelbare school zat, mocht ik na lang aandringen op tienertoer. Wat een super ervaring was dat! Mijn vijf vriendinnen en ik sliepen die week in het huis van een vriendin, waarvan de ouders op vakantie waren. Wat voelden wij ons vrij en wat een lol werd er gemaakt. Ik moet nog altijd lachen als ik terugdenk hoe we ’s nachts kroketten en friet stonden te bakken..

Hoe anders is dat nu!  Hoeveel jongeren gaan al op jonge leeftijd naar het buitenland en reizen de hele wereld rond?
Ik kan altijd met veel respect kijken naar jongeren die dit gewoon DOEN. Het biedt een enorme kans om je zelfredzaamheid en probleemoplossend vermogen te ontwikkelen. Daarnaast kun je prachtig je talen oefenen en vrienden maken gedurende je reis.

Mijn eigen kinderen wilden na de middelbare school heel graag een tussenjaar om de mogelijkheid te hebben om te gaan reizen en een ander soort levenservaring op te gaan doen. Ik liet ze een plan maken. Wat wilden ze precies gaan doen en hoe gingen ze dat bekostigen? Mijn oudste zoon verdiepte zich o.a. in een project in India. Daar wilde hij drie maanden heen om daar een bijdrage te leveren in een weeshuis. Hij vertrok ook daadwerkelijk naar India en ik weet nog goed dat hij een foto stuurde van zijn slaapplek. Ik bekeek de foto en zag hoe klein het bed was. En dus stuurde ik een berichtje terug: ‘Is dit bed niet veel te kort?’ Meteen daarna ontving ik een foto van de betonnen vloer, waarop de kinderen sliepen. Hij schreef: ’Zo slapen de kinderen mam!’ Oeps wat een realisatie!
Mijn jongste zoon koos voor een luxe reis en genoot intens van het avontuur en de diverse culturen en natuurschoon. Hij was eerder terug dan gepland. Tja, de portemonnee was leeg door o.a. de luxe overnachtingen. Wederom een interessante en zinvolle ervaring.

Achteraf kijken mijn zoons naar dit avontuur terug met positieve gevoelens en een rijk scala aan ervaringen. Het heeft hen echt gevormd tot zelfstandige mannen die zich kunnen redden in het leven. Daarnaast zorgde het jaar ervoor dat zij de keuze voor hun vervolgopleiding goed konden maken. Dat bleek ook juist te zijn en met goede energie en motivatie hebben zij hun studies gevolgd en afgerond.

Hoe kan reizen bijdragen aan Persoonlijke Groei?

Hoe rijk is het als je in het leven inzicht krijgt in verschillende culturen? Je krijgt dan zicht op de gebruiken, tradities en geschiedenis van andere landen en culturen. Dit biedt een enorme bijdrage om meer begrip en respect te krijgen voor diversiteit. Je blik wordt aanzienlijk verruimd.

Reizen geeft je de mogelijkheid om jezelf nog beter te leren kennen en een verdieping in jezelf te ontdekken. Je leert plannen maken en leert hoe je op de juiste plek kunt komen. Ongetwijfeld kom je daarin onverwachte situaties tegen waar je mee moet leren omgaan. Wat doe je met vertragingen? Wat doe je met heimwee? Wat doe je met verloren of vertraagde bagage?
Zelf ben ik altijd blij als ik mijn koffer zie aankomen op de bagageband, dit omdat het ook wel eens gebeurd is dat mijn koffer er niet was. Hoe ga je daar dan mee om? Daar kom je jezelf even mooi tegen, kan ik uit eigen ervaring zeggen. Hoe ga je zoiets duidelijk maken in het buitenland als mensen je aankijken met a.h.w. een groot vraagteken op hun voorhoofd omdat ze geen Engels spreken?
Deze ervaring doet een appèl op je flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Niet alles verloopt nou eenmaal zoals je zelf had bedacht. Je leert dus omgaan met veranderingen en daarop te anticiperen. Altijd leuk voor mensen die controle willen houden. Dat gaat dus niet altijd en dus leer je te vertrouwen dat het goed gaat komen en leer je om los te laten. Het gaat namelijk zoals het moet gaan.

Reizen is ook een mogelijkheid om eens rustig te reflecteren op je leven. Waar ben je tevreden over en waar niet? Waar liggen nieuwe mogelijkheden en wat heb je daarvoor te doen? Door echt even afstand te nemen, komen de dingen in een ander perspectief te staan. Daarvoor hoef je niet per se naar het buitenland. Ik kan dat ook heel sterk ervaren als ik de boot naar Texel neem. Je vertrekt van het vaste land en gaat naar dit prachtige eiland. Die tocht brengt voor mij die afstand van het dagelijkse leven. Maar ook een wandeling in een mooi bos of strand kan deze ruimte geven. Je hoeft dus nooit te wachten totdat er een vakantie is. Neem regelmatig even de tijd voor bezinning. Je zult merken hoeveel dit je gaat opleveren.

Het is mooi om te zien wat een reis kan doen in je persoonlijke groei en ontwikkeling. Toen ik vroeger (in de vorige eeuw) in het onderwijs werkte, was het als juf zo fantastisch om na de zomervakantie mijn kinderen weer te zien. De vakantie had zo goed gedaan en ik bemerkte altijd een enorme groeispurt bij hen. Ze waren groot geworden. Zo voelde ik dat.
Soortgelijks zie ik bij mijn cliënten veranderen als ze op vakantie zijn geweest. Problemen die er voor de vakantie waren, lijken opeens in een heel ander daglicht te staan en is er weer voldoende energie opgedaan om er anders naar te kijken. Ze kijken ook letterlijk anders uit hun ogen, zie ik iedere keer weer. De uitstraling van hun gezicht is ook zachter. Afstand nemen en rust doen wonderen. Er wordt sneller naar oplossingen gezocht dan voor de vakantie. Het creatieve vermogen heeft ruimte gekregen en zoekt naar nieuwe mogelijkheden. Dat kan ook, want er is weer ruimte.

In deze zomer ben ik naar Maleisië en Borneo geweest. Wat een natuurschoon heb ik gezien! Het is zo bijzonder om in een bootje op de rivier te varen en te speuren naar dieren. Ik word daar zo blij van! Het geeft me een gevoel van vrijheid en het maakt me ook zo dankbaar. Ik voel me op zo’n moment zo één met de natuur en dat geeft zo’n voldaan gevoel. Hoe bijzonder is het om bijvoorbeeld neusapen te zien hoog in een boom en opeens opgeschrikt te worden door een krokodil die voorbij drijft. Hilarisch! Maar ook de enorme roofvogels die boven je vliegen en je kunt zien hoe enorm de spanwijdte van de vleugels is. Adembenemend mooi is zoiets. Ik word daar intens stil van.
Maar het is ook leuk om iets totaal anders te doen, zoals een fietstoer door Kuala Lumpur. Wat een enorm plezier hebben we beleefd als groep om kris- kras door het verkeer te maneuvreren. En hoe leerzaam en confronterend was het om de enorme contrasten te zien tussen arm en rijk.

Dit keer heb ik gereisd in een klein reisgezelschap. Ook dat is leerzaam. Hoe fijn en interessant is het om andere mensen te leren kennen en wederom te realiseren hoeveel verschillende persoonlijkheden er zijn. Ik vind dat heel interessant om die gedragspatronen te zien en ook de groepsdynamieken te ervaren die er plaatsvinden.

Reizen is dus al met al heel waardevol voor persoonlijke groei en ontwikkeling. De afgelopen jaren kies ik ervoor om juist activiteiten uit te kiezen waar ik voorheen voor terug deinsde. Zo reed ik begin dit jaar op een sneeuwscooter door Finland en bestuurde ik de slede van de husky honden. Daar moest ik echt even moed voor verzamelen. Door het te doen, leer je om uit je comfortzone te stappen. Door het regelmatig bewust op te zoeken, worden dit soort dingen steeds gemakkelijker om te doen en doe je zoveel fantastische ervaringen op. Laat angst voor het onbekende dus niet doorslaggevend zijn, maar ga het avontuur aan. Je zult merken dat het achteraf minder eng was dan wat jij er met je gedachten van had gemaakt. Zo doen gedachten (ego) dat namelijk en dat is wederom goed om ons dat te realiseren. Laat je niet klein maken en voel de enorme grootsheid die we als mens in ons hebben. Je mag Genieten. Dat is de bedoeling van het Leven.

Komende december ga ik weer een week zwemmen met wilde dolfijnen in Egypte. Ik heb dat vorig jaar ook gedaan en het was zo bijzonder dat ik het heel graag nog een keer wil doen. Dit keer gaat naast mijn partner ook mijn jongste zoon met zijn vriendin mee. We vieren dan meteen zijn 30ste verjaardag. Ja, kleine jongetjes worden groot.
Ik kan nu al blij worden als ik me met de dolfijnen verbind en geloof me dat was de eerste keer zeker niet zo. Wat was ik bang. Ik moest echt veel moed bijeen brengen om het water in te gaan en dit avontuur in levenden lijve te ondergaan. Hoe heerlijk is het achteraf om de angst om te zetten in een ervaring vanuit diepe liefde, vertrouwen, dankbaarheid en vreugde. Dat is de meerwaarde als we dit soort angsten gaan overwinnen. En al die ervaringen nemen we mee in het leven. Ik heb vaak op moeilijke momenten in mijn leven meditaties gedaan, waarin ik terugging naar een positieve ervaring tijdens een vakantie. Het zette me gelijk in een versterkende stemming. Die herinneringen kan niemand je afnemen. Wat er ook gebeurt in je leven. Ik haalde daar kracht en hoop uit om weer verder te gaan en te vertrouwen op andere tijden. En ziedaar, die zijn gekomen.

Ik voel me dankbaar dat ik dit alles nu in mijn leven kan doen en er ook heel bewust voor kies om dit steeds te organiseren. Dat vraagt om een stuk leiderschap om tot concrete actie te komen.
Kijk voor jezelf eens waar jij heel graag naartoe zou willen. Wat is daarvoor nodig en hoe zou je dit kunnen realiseren? Accepteer als het niet direct ingevuld kan worden. Ik moest er ook lang op wachten, maar dat geeft niets. Weet dat het begint met een wens.

Kijk wat er wèl mogelijk is en GENIET daarvan. Ik wens je heel veel plezier en veel mooie levenservaringen. Ik hoor ze graag.

Vind jij Persoonlijke Groei ook belangrijk en wil je eens kijken waar jouw mogelijkheden liggen? Kom eens kennismaken. De coaching sessies zijn op de locatie in Nieuwerkerk aan den IJssel of in Ede. Kies wat het beste uitkomt. Je kunt via het contactformulier op de website een kennismakingsgesprek aanvragen. Geef duidelijk de gewenste locatie aan.