Jomare

View Original

Leven of Geleefd worden: waar liggen de Mogelijkheden?

Onze gedachten scheppen onze werkelijkheid. En de manier waarop we die werkelijkheid vervolgens woorden geven, zal van invloed zijn op onze stemmingen en gedrag.
Je energie gaat daarheen, waar JIJ je aandacht op richt. Ben je proactief en richt je je op zaken waar je wel invloed op hebt, dan zul je zien dat er steeds meer deuren opengaan die naar een oplossing leiden. Het tegendeel is echter ook waar. Ben je reactief en voel je je slachtoffer, dan zul je veel gesloten deuren vinden en zul je je heel anders voelen.
Misschien is de tijd aangebroken om hier zelf een stap in te zetten om hier nog meer bewust van te worden en ondanks alles wat er gebeurt in de wereld, toch de kracht te hebben om met een open blik bepaalde vastgeroeste patronen te doorbreken.

De wereld op zijn kop

Ik hoor de laatste tijd veel mensen klagen. En … betekent dat geklaag nu werkelijk dat we zijn overgeleverd aan alle narigheid en beperkingen die worden opgelegd? Of nemen we waar het kan, het heft weer in eigen handen? Ik ben van mening dat we iedere dag weer kunnen onderzoeken waar we wél invloed op hebben en daarnaast kunnen leren van de dingen waar we géén invloed op hebben, want zo zit het leven namelijk in elkaar.

Cirkel van betrokkenheid en cirkel van invloed

In het boek: De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen R. Covey laat de schrijver ons kennismaken met de cirkel van betrokkenheid en de cirkel van invloed. De cirkel van betrokkenheid geeft aan waar jij als mens bij betrokken bent. Dus stel, je staat in de file. Je bent dan als persoon bij die file betrokken. Helaas heb je geen knopje in je auto zitten dat er voor zorgt dat je even over de file heen kunt vliegen, dus is er niet veel anders te doen dan te accepteren dat je in de file staat.
En dan, is er ook nog een cirkel van invloed. JIJ kunt bepalen hoe je deze file gaat ervaren. Begin je te vloeken en slinger je van rechts naar links over de rijbanen en wens je iedereen die je tegen komt een middelvinger toe? Of …  zorg je dat je de persoon even belt waar je een afspraak mee had en leg je uit dat je wat later bent? Zet je vervolgens wat mooie muziek aan en geniet je even van dat moment van rust? Wat kies jij?

De kracht van TAAL

Let de komende tijd eens bewust op hoe JIJ de dingen formuleert. Luister naar de woorden die je gebruikt om ervaringen weer te geven. Het kan zijn dat je nog onvoldoende beseft hoe groot de invloed van je taalgebruik is op je eigen stemmingen. Mooi om daar verandering in aan te brengen als je dat wilt en je nog meer bewust te worden van je eigen patronen die al jarenlang ingesleten zijn.
Wat voor verhalen vertel je als je tegen jezelf en anderen praat? Welke patronen voed je? Veel mensen beseffen nog niet altijd dat we verhalen kracht geven door er voortdurend aan te denken en ze te vertellen.

Wat levert het je op om voor de zoveelste keer te vertellen hoe rot je het vroeger hebt gehad? Ben je daar de afgelopen jaren iets mee opgeschoten? Kijk oprecht welke invloed je NU hebt als volwassene en gebruik die cirkel van invloed effectief. Dat betekent niet dat je leven vanaf nu geen strubbelingen meer zal geven. Nee geloof me, het leven blijft je uitdagen! Echter, de manier hoe jij tegen deze strubbelingen aankijkt, is bepalend voor hoe jij je leven ervaart.
Wellicht zitten in vele strubbelingen wel heel veel mooie kansen en levenslessen en leer je inzien dat strubbelingen juist hele mooie uitdagingen zijn die grote veranderingsprocessen kunnen realiseren. En begrijp me goed hoor, soms is het gewoon heel zwaar als je dingen te verduren hebt en ik wil je ook zeker niet aanmoedigen om dan je emoties te ontwijken. Nee zeker niet. Durf juist contact te maken met de gevoelens en emoties die er zijn. Neem ze tot je. Voel ze in je lijf. Onderzoek wat je nodig hebt en check of je wel goed in het Hier en Nu bent, want we zijn als mens zo snel getriggerd richting diverse emoties uit het verleden. Maak er geen verhaal van, maar VOEL! Je zult zien hoe snel emoties dan weer tot rust kunnen komen.

WAT- vragen leveren informatie op

Besteed je energie aan zaken waar je invloed op uit kunt oefenen. Maak dingen bespreekbaar en pot je frustratie niet op. Je zult ervaren hoeveel opluchting het geeft als je dingen gaat benoemen vanuit respect en het oordeel los kunt laten. Als je mensen, gebeurtenissen en gedachten labelt met goed of slecht, leg je ze beperkingen op. Je perkt ze in en stopt ze als het ware in een doosje, zodat je ze kunt labelen en indelen.
Stop met eindeloos jezelf de vragen te stellen als: ‘Waarom moest dit gebeuren? Wie heeft dit gedaan? Wanneer is dit gebeurd?’ Deze vragen zorgen ervoor dat er antwoorden komen die ons gevangen houden binnen de polariteit van goed en slecht. Vervang deze zinnen door bijvoorbeeld vragen te stellen die uit verwondering voortkomen en open vragen zijn, zodat je informatie kunt verzamelen. WAT-vragen geven je informatie, dus stel bijvoorbeeld de vraag: ‘Wat is er aan de hand?’ En onderzoek dan of je je in het verwoorden werkelijk bij de feiten houdt of dat (oude) emoties met je aan de haal gaan. Beschouw alle informatie die je inwint als nuttig of niet nuttig en niet zozeer als goed of slecht.

De kracht van LUISTEREN

In hoeverre ben jij in staat om te luisteren naar jezelf en naar anderen? Echt luisteren zorgt ervoor dat je je kunt verplaatsen in hetgeen de ander zegt en bereidt bent om je standpunt te herzien als de argumenten van waarde blijken te zijn. Mensen die dit nog niet zo onder de knie hebben, reageren veelal reactief. Ze letten in eerste instantie op de zwakheden van anderen, op problemen in hun omgeving en op omstandigheden waar ze weinig of niets aan kunnen doen.  Ze beschuldigen anderen en voelen zich steeds meer slachtoffer. Mensen die zich vooral op dit soort zaken richten, creëren veel negatieve energie.
Kijk eens naar de volgende voorbeelden, je zult ze vast herkennen.

·  Tja, zo ben ik nu eenmaal.
Voel je wat een dooddoener dat is als iemand dat zegt? Het gooit alle deuren dicht en biedt geen of weinig ruimte om het eens anders te gaan doen.
Eigenlijk zegt iemand: ‘Wie ik ben, staat vast. Ik kan daar niets aan veranderen.’

·  Hij maakt me zo kwaad!
Kan een ander je kwaad maken of is het een (onbewust) interne reactie van jezelf op hetgeen er gebeurt? Anders zeg je eigenlijk: ‘Ik ben niet verantwoordelijk. Mijn gevoelsleven wordt gestuurd door iets waar ik geen greep op heb.’
Waarom kies je ervoor om alle macht uit handen te geven? Wat maakt je zo kwaad en was die ander soms een spiegel voor delen in jou die je liever niet wilt zien? Wat werd er getriggerd?

·  Als … dan.
‘Als mijn vrouw maar wat meer geduld had. Als ik maar die mooie auto had, dan zou ik gelukkig zijn. Als ik 65 ben, dan ga ik genieten.’
Hoe lang leg je nog de verantwoordelijkheid buiten jezelf? Zeg je nu dat het gedrag van iemand anders jouw effectiviteit bepaalt?

·  Ik moet wel.
Moet je werkelijk of zie je in dat je een keuze hebt? Misschien vind je de consequenties niet altijd even leuk, maar je hebt altijd een keuze. Je laat anders de omstandigheden of andere mensen bepalen wat jij moet doen en ben je niet vrij om dat zelf te bepalen. Waarom zou je dat laten gebeuren? Kijk eens of je het woord ‘moeten’ kunt vervangen door ‘kiezen’ of ‘willen’. Je zult merken dat je dingen dan heel anders gaat beleven. Gewoonweg omdat de sturing van het ‘moeten’ er niet meer achter zit.

Reactief of Proactief

Wat zou er gebeuren als je in plaats van een reactieve benadering een proactieve benadering zou gaan gebruiken? Proactieve mensen spannen zich in voor zaken waar ze echt iets aan kunnen doen. Ze hebben een positieve energie die zich steeds verder uitstrekt en hun cirkel van invloed vergroot. Het is over het algemeen genomen fijn om bij hen in de buurt te zijn.
Door een proactieve benadering zul je merken dat de verandering van binnenuit komt. Je bent werkelijk gemotiveerd. Je levensenergie stroomt. Door anders te zijn, kun je positieve veranderingen in je omgeving verwezenlijken. Je kunt inventiever zijn, ijveriger zijn en coöperatiever zijn. Daarnaast is het belangrijk om je te realiseren dat geluk alleen mogelijk is als je accepteert dat je niet overal grip op hebt. De kunst is om alles van het leven te omarmen en in te sluiten. En dat dit soms een flinke uitdaging is, ja dat is helemaal waar!

Wanneer we écht luisteren naar elkaar en de intentie hebben om elkaar écht te willen begrijpen, zul je merken dat we een poort openen naar vele creatieve oplossingen. Onze onderlinge verschillen zijn dan niet langer meer een belemmering, maar juist de prachtige bouwstenen voor een gezonde relatie waarin ieder mens tot bloei kan komen en waarbij we de wereld steeds een beetje mooier kunnen maken.

Wil jij je verder bekwamen in je communicatie vaardigheden en onderzoeken hoe jij je cirkel van invloed kunt vergroten? Kom dan eens langs voor een kennismakingsgesprek.
Je kunt een afspraak maken op mijn website door het contactformulier in te vullen: https://www.jomare.nl/contact.
Wil je reageren op dit blog? Stuur dan een mail naar: joke@jomare.nl

Wil je meer lezen over de cirkel van betrokkenheid en de cirkel van invloed? Lees dan het boek: De zeven eigenschappen van effectief leiderschap . Dit is geschreven door: Stephen R. Covey.


Ken je iemand kennen die dit blog mogelijk ook interessant zal vinden, voel je dan vrij om het door te sturen!