Jomare

View Original

Ken JIJ de Helende Kracht van de ADEM?

Ademhalen!!! We doen het iedere dag weer. Wist je dat we gemiddeld 8.000 tot wel 29.000 keer per dag ademhalen? Dit wordt allemaal automatisch geregeld door het autonome zenuwstelsel en eigenlijk vinden we dat heel gewoon. Toch?
Hoe mooi zou het zijn als steeds meer mensen gaan inzien en ervaren, dat de Adem een heel krachtig instrument is om Lichaam en Geest gezond te houden en … een middel is om Lichaam en Geest weer gezond te krijgen?
Het zelf-genezend vermogen zit namelijk IN je en je hebt het altijd bij je.
Hoe bijzonder is dat?

De manier waarop je ademhaalt geeft een beeld van hoe jij in de wereld staat. Als je ‘gezond’ ademhaalt, dan merk je dat je adem rustig en moeiteloos door je lichaam gaat met een ritmische beweging in de buik die dan rustig op en neer beweegt. Als je op die manier ademhaalt, dan zie je dat mensen helder en energiek in de wereld staan. Ze gaan met de flow van het leven mee.
Heb je een ‘ongezonde’ ademhaling dan zie je dat er snel, oppervlakkig en vaak hoog in het lichaam geademd wordt. Het buikgebied doet eigenlijk niet mee. Deze mensen voelen zich vaak vrij gehaast, kunnen snel geïrriteerd reageren en zijn vooral snel moe. Ze hebben allerlei lichamelijke ongemakken die als lastig ervaren worden.

De ademhaling is de poort naar onze gevoelswereld, want ademen is voelen.

Als we aanleren om niet te voelen, door welke oorzaak dan ook, dan worden we gevoelloos en verliezen we het contact met onszelf en onze omgeving. De energie van (onverwerkte) emoties is er echter wel en zoekt een uitweg. Als loslaten nog niet mogelijk is, dan zet de energie zich vast in het lichaam en ontstaat er o.a. spierspanning. Wordt de spierspanning te groot, dan veroorzaakt dat pijn en ongemak.

Pijn is een signaal van het lichaam. Het vraagt om aandacht.

Het lichaam geeft een signaal af door middel van pijn. Je voelt bijvoorbeeld ‘opeens’ spanning in je nek of schouders. Je onderrug begint te zeuren of je maag gedraagt zich merkwaardig. Hoe goed luister jij naar dit soort signalen? Pak je een paracetamol of ga je een zalfje smeren of hobbel je ‘gewoon’ maar door? Dit soort lapmiddelen kunnen best tijdelijk een oplossing zijn en je snapt ook dat dit geen structurele oplossing is.

Wat veroorzaakt spierspanning?

·       Sociale conditionering
Al heel jong leren we door ouders, vrienden, leerkrachten, familieleden enzovoort hoe we ons dienen te gedragen. Wat is goed? Wat is fout? Wat is wenselijk en onwenselijk? In ruil daarvoor ontvangen we dat we geaccepteerd worden en sympathiek gevonden worden. We horen erbij! Het ‘erbij willen horen’ is een oer-gevoel.
In de ontwikkeling tot volwassene ontstaan veel (beperkende) overtuigingen die we dikwijls meenemen naar ons volwassen leven. Het is belangrijk dat jij je eigen overtuigingen af en toe eens onder de loep neemt. Dat kan heel eenvoudig. Als je iets beweert, stel dan eens de vraag: ’Is het WAAR wat ik nu zeg?’ Je ego zal meteen zeggen dat het waar is, dus durf verder te kijken. Is het werkelijk WAAR?

·       Trauma
Trauma klinkt best heftig. Wat ik met trauma bedoel is dat je door een ervaring op dat ene moment teveel prikkels hebt gekregen, waardoor de energie zich heeft vastgezet. Je was destijds niet in staat om die hoeveelheid prikkels te verwerken en de energie is samengeklonterd tot een harde gekristalliseerde bal in je lichaam. Je snapt dat een dergelijke harde bal de ademhaling belemmerd.
Traumatische ervaringen kunnen enorme invloed hebben op je leven.
Trauma kan namelijk leiden tot extreme angsten, stress of zelfs PTSS. Het is belangrijk dat je leert hoe je de ‘rest-energie’ die is achtergebleven kan reguleren. Op die manier kan die harde bal afbrokkelen, zodat je weer gezond kunt ademen.

·       Psychologische spanning
We kijken als mens allemaal op een ‘eigen wijze’ de wereld in. Als je gewend bent om vanuit een negatief, angstig of veroordelend perspectief naar de wereld om je heen te kijken, dan is de kans groot dat dit voelbaar is in het lichaam. Onze spieren gaan ‘vastzitten’. Als de fysiologie belemmert, heeft dat directe consequenties voor onze stemmingen. Het staat in een voortdurende wisselwerking met elkaar.

·       Milieu stressoren en gewoontes
We ‘zitten’ als mens over het algemeen veel te veel. Maar ook een slechte houding, ongezond eten, gebrek aan slaap, overmatig gebruik van de mobiele telefoon dragen bij aan spanning in het lichaam. Kijk eens waar jij meer beweging kan creëren op een dag. Je zult merken hoe fijn het is om je lichaam in beweging te brengen. Je merkt echt het verschil als je hier dagelijks aandacht aan besteed.

Het lichaam kan veel aan, maar soms is het gewoon teveel. Kijk eens naar onderstaand lijstje en sta eens, als je dat wilt, stil bij de vragen.

Spierspanning in combinatie met emoties:

1.     Spanning in de schouder(s). Hier liggen lasten en verantwoordelijkheden.
Stel jezelf de vraag: ‘Draag ik de last van mezelf of van de ander?’
Stel jezelf de vraag: ’Draag ik de verantwoordelijkheid van mezelf of van de ander?’

2.     Spanning aan de nek. Hier ligt angst en onderdrukte zelfexpressie.
Stel jezelf de vraag: ‘Wat moet er nog gezegd worden?’
Stel jezelf de vraag: ‘Voor welk gevaar ben ik bang?’

3.     Bovenrug. Hier ligt verdriet.
Stel jezelf de vraag: ‘Welk onuitgesproken verdriet laat ik nog niet zien?’

4.     Middenrug. Hier ligt onzekerheid en onmacht.
Stel jezelf de vraag: ‘Waar mis ik ondersteuning door anderen of door het leven?’

5.     Onderrug. Hier ligt schuld, schaamte en onwaardigheid.
Stel jezelf de vraag: ‘In hoeverre accepteer ik mijzelf?’

6.     Maag. Hier ligt het onvermogen om emoties te verwerken.
Stel jezelf de vraag: ’Waar maak ik mij zorgen over?’

7.     Binnenkant benen. Hier ligt de angst voor kwetsbaarheid.
Stel jezelf de vraag:’ In hoeverre vertrouw ik mezelf en andere mensen?

8.     Buitendijen. Hier ligt frustratie en ongeduld.
Stel jezelf de vraag: ‘Hoe geduldig ben ik met mezelf en anderen en in hoeverre geef ik mezelf de ruimte om te ont-wikkelen?’

9.     Billen. Hier ligt woede.
Stel jezelf de vraag: ‘Welke grens is overschreden?’

Bij bovenstaande onderdelen kun je veel baat hebben bij de methodieken die ik gebruik in de coaching. Voor de meest gangbare vraagstukken zijn NLP, TA, Oplossingsgericht werk fijn om mee te werken. Ligt de problematiek op een diepere laag dan komt Systemisch werk en Lichaamswerk in beeld. Ligt de problematiek nog dieper, dan komt ook het Traumawerk, verfijnder Lichaamswerk en Ademwerk aan bod. Ik bepaal aan de hand van de vraagstukken van mijn cliënten welke methodiek en behandelwijze het best passend is. Dit is maatwerk en vraagt om professionele begeleiding en ervaring. Ieder mens is tenslotte uniek.

Wat kun je alvast zelf doen?

Het helpt enorm als je iedere dag even de tijd neemt om bewust in- en uit te ademen. Vooral lekker lang uitademen laat een stuk spanning meteen afnemen. Ook is het belangrijk dat je dagelijks zorgt voor beweging. Dat is eigenlijk heel simpel, maar zeer functioneel. Ga de natuur in en kijk om je heen. De herfst laat nu zoveel moois zien. Dat is echt genieten. Lukt het niet om naar het bos of strand te gaan, loop dan ’s avonds een rondje in je woonplaats en ontdek nieuwe stukken.
Je kunt ook eens kijken of meditatie of speciale ademhalingsoefeningen iets voor je is. Hieronder heb ik twee oefeningen beschreven die je mogelijk kunnen helpen om meer rust in je lichaam te brengen. In het begin zal je ego flink gaan sputteren. Die vindt het maar niks dat je rust neemt, dus de stemmetjes zullen flink tekeer gaan. Geen probleem. Je hoeft ze niet weg te duwen. De gedachten komen en gaan ook weer. Breng je focus naar je ademhaling en je zult zien dat je stemmetjes even afgeleid worden, omdat je je focus naar je adem brengt.

G-Breathing:

Zet rustige muziek op als je dat fijn vindt ter ondersteuning en ga comfortabel zitten. Zet je voeten op de grond. Zorg dat je rug recht is en dat je hoofd recht boven de romp staat. Duw je kruin wat naar boven. Neem even de tijd om te wennen om zo te zitten. Je mag als het ware even bij jezelf ‘landen’.
Haal nu 2 tellen door je neus adem en blaas rustig 4 tellen uit met getuite lippen. Kijk of dit een tempo is wat je bevalt. Je kunt anders onderzoeken wat het doet als je 3 tellen inademt en dan 6 tellen uitademt. Wederom met getuite lippen. Is dit fijn? Onderzoek eventueel nog een andere stap door te kiezen voor 4 tellen in en 8 tellen uit. Je kiest dus steeds de dubbele hoeveelheid.
Deze ademhaling is goed te gebruiken als je je angstig voelt of een te hoge ademhaling hebt.
Met deze ademhaling breng je het lichaam van het sympathische zenuwstelsel naar het parasympatische zenuwstelsel. Samengevat: Je brengt je lichaam naar een staat van rust en welbevinden.

Mantra of Box Breathing:

Bereid je voor zoals hierboven beschreven staat en adem dan 4 tellen in. Hou 4 tellen vast. Laat dan 4 tellen los. En neem 4 tellen pauze.
Doordat je gaat tellen, kan het ego even niet babbelen. Je hebt immers je focus op het tellen van de verschillende onderdelen. Zie de humor vooral als je merkt dat je ego zich er toch mee wil bemoeien.

Je eigen handen bevatten helende energie:

Wrijf je handen eens flink tegen elkaar zodat er warmte ontstaat. Leg nu je handen eens op de zere/gevoelige plek en adem naar de handen toe. Maak bewust contact met je lichaam. Laat alle spanning maar los bij de uitademing. Kijk of het je lukt om de uitademing langer te laten duren dan de inademing. Merk eens op wat de aanraking van je handen met je doet. Voel je de warmte die voelbaar wordt?

Lichaamswerk en Ademwerk:

Bij Jomare is het mogelijk om een uitgebreide sessie te krijgen, waarbij je leert om spanning los te laten met behulp van Lichaamswerk en Ademwerk.
We werken met voorbereidende oefeningen om de psoas spier te activeren. Deze spier slaat emotionele ervaringen op, diep in het onderbewuste. Het wordt ook wel ‘de spier van de ziel’ genoemd.
Als de spier op de juiste manier is geactiveerd en we overbodige spanning uit het lichaam hebben getrild, kunnen we verder met 8 verschillende ademhalingstechnieken. Met deze technieken kom je dieper in je lichaam en geest en kun je op een andere manier leren hoe je oud trauma kunt opruimen. De adem is een enorm krachtig instrument om jezelf te helen. Geen trucjes meer, geen lapmiddeltjes meer, geen slachtoffer zijn, maar optimaal gebruik maken van de helende vermogens die jij zelf in je hebt.
Dit is een intens proces waar we minimaal 2.5 a 3 uur voor nodig hebben. Ik begeleid je graag door dit mooie, bijzondere proces.

Wil je er meer over weten, bel me gerust of stuur me een bericht via het contactformulier: https://www.jomare.nl/contact. Je bent welkom!

Interessante boeken zijn:

De stem van je lichaam.
Geschreven door Peter A. Levine
De tijger ontwaakt
Geschreven door Peter A. Levine

Psoas De spier van de ziel
Geschreven door Liz Koch

Trauma sporen
Geschreven door Prof. De. Bessel van der Kolk
Het wijze hart
Geschreven door Jack Kornfield