Jomare

View Original

Hoe verbonden ben JIJ met je Innerlijk Kind?

In iedereen bevindt zich een klein kind dat liefde en acceptatie nodig heeft, ongeacht hoe oud je bent. Elke leeftijd die je ooit hebt gehad zit namelijk nog in je.
Alle herinneringen en ervaringen, maar ook de beslissingen die je daarbij hebt genomen en de gevoelens die er toen waren, liggen opgeslagen.
Ze liggen diep verstopt in het onderbewustzijn en kunnen ‘zomaar’ getriggerd worden.
Daar kunnen ook emoties bij vrijkomen zoals verdriet, angst of boosheid.
Veel mensen zijn op zo’n moment wat verrast, want de kracht van deze ‘kind-energie’ kan enorm sterk zijn.
Het is van groot belang dat we als volwassene kunnen reflecteren op dergelijke situaties, zodat we ons bewust worden welke onbewuste processen ons gedrag in het hier en nu, NU NOG sturen en wat we kunnen doen om die pijnstukken te helen.

Welke overtuiging speelt er bij jou op een diepe laag?

In de kindertijd doen we allerlei ervaringen op die op een bepaalde manier door het kind worden beleefd. In deze periode ontstaan veel overtuigingen. Overtuigingen die niet altijd versterkend zijn en dus leef je, als je je niet bewust bent, met een scala van beperkende overtuigingen in je die je gedrag in het Hier en Nu nog altijd kunnen beïnvloeden. Je zult ze vast herkennen. Overtuigingen als: Ben ik wel goed genoeg? Vinden ze me wel aardig? Hoor ik er wel bij? Voldoe ik wel aan de eisen? Kan ik mensen vertrouwen? Doe ik het wel goed? Ik doe het wel alleen. Ik weet zeker dat jij het lijstje kunt aanvullen met jouw eigen overtuigingen die je ooit gecreëerd hebt.

Voorbeeld uit de praktijk.

Vorige week sprak ik een client die iedere dag vreselijk zijn best doet om zijn zieke moeder te verzorgen. Hij is er dagelijks mee bezig en het vraagt veel tijd en aandacht. Al vaker had hij mij verteld dat hij het gevoel had er alleen voor te staan. Toen, op een dag, zijn zussen en broer bijeenkwamen voor een familie bijeenkomst om met elkaar te bespreken hoe ze nu verder moesten met hun ernstig zieke moeder, gebeurde er iets opmerkelijks wat hem diep raakte. Er werden uitspraken gedaan over de manier van ‘verzorging’ en deze man voelde zich ‘opeens’ diep geraakt. Een diepe emotie was bij hem boven gekomen, die hij op dat moment resoluut had weggedrukt..
Na deze bijeenkomst had hij dagenlang een naar gevoel in zijn lichaam en was erg onrustig. Zijn stemming was somber en hij wilde zich het liefst terugtrekken en alleen zijn. Hij had ongelooflijk de pest in op zijn broer en zussen. Hij snapte niet wat er nou werkelijk aan de hand was.

Wat heeft er getriggerd?

Toen ik samen met hem dit gevoel onderzocht, kwamen we terecht bij het gesprek wat had plaatsgevonden met zijn broer en zussen. Ik kon horen dat hij de opmerkingen over de verzorging van de zieke moeder op een bepaalde manier had geïnterpreteerd en een ‘eigen’ invulling had gegeven. Daardoor was hij ervan overtuigd geraakt dat de anderen vonden dat ‘Zijn verzorging’ niet goed genoeg was.
Ik kon dat met name horen aan de intonatie en woordkeuze, maar ook zijn lichaamshouding sprak boekdelen, toen hij deze situatie beschreef. Er zat opeens een ‘verslagen man’ voor me met heel veel opgekropte boosheid en verdriet.
Zijn eigen gedachten hadden ervoor gezorgd dat hij zichzelf had wijs gemaakt dat zijn broer en zussen vonden dat hij zijn werk niet goed deed en dat had een enorme reactie opgeroepen. Hij had toch zo zijn best gedaan al die maanden en nou kreeg hij een schop na! Zo voelde hij dat. Hij miste echt de erkenning voor al zijn harde werken en goede zorgen.
Toen ik hem vragen stelde, waardoor hij zich bewust werd wat er werkelijk ten diepste was gebeurd, kwamen er tranen. Het verdriet mocht er nu gelukkig zijn.
Het kind in hem hunkerde naar erkenning en wilde zo graag horen dat hij het goed deed. Diep in hem bleek de overtuiging: ’Ik ben niet goed genoeg’ en ‘Ik doe het niet goed.’ te zitten.

Door dit stuk in het bewustzijn te brengen en te onderzoeken wat er nu werkelijk aan de hand was, kwam er inzicht. Ik gaf hem de erkenning voor zijn verdriet en merkte dat hij, nadat hij zijn tranen had gehuild, ook weer terugkwam in zijn kracht als volwassene. Daardoor kon hij inzicht krijgen hoe gevaarlijk interpretaties en invulling van woorden kunnen zijn, zeker als het ‘Niet goed genoeg zijn’ en ‘Ik doe het niet goed’, één van je overtuigingen is die nog onbewust leeft in jou.

Gebruik de leerervaring!

Dit is een voorbeeld hoe emoties je zo ‘opeens’ kunnen overvallen, zonder dat je op zo’n moment weet waar dat in hemelsnaam vandaan komt. Dat kan bij ieder mens gebeuren.
Zie deze momenten als grote leerervaringen en neem de tijd om te onderzoeken wat er werkelijk aan de hand is. Het gaat hier echt om BEWUSTWORDING.
Het is belangrijk dat je contact maakt met dit kind-deel om de pijn uit het verleden te kunnen helen. Word je bewust dat het heel vaak zo is, dat als je zegt dat je boos, bang of verdrietig bent, eigenlijk het kind in je is, dat zich zo voelt.

Als je werkelijk wilt groeien, is het raadzaam om regelmatig contact te maken met je innerlijk kind. Dat mag namelijk groeien en aandacht krijgen, zodat het uit haar/zijn isolement verlost kan worden.

Neem het kind in je mee.

In de coaching kunnen we met dit soort thema’s geweldig werken. De verschillende methodieken zoals NLP, TA, Oplossingsgericht werk, Ademwerk, Systemisch werk en Traumawerk kunnen hierbij ingezet worden om inzicht te krijgen en de oorzaak van de trigger op te lossen door proceswerk te doen op deze delen. We werken in de coaching altijd vanuit het NU. We gaan niet terug om alle verhalen uit die kindertijd weer boven te halen. Daarmee zou het gevaar zijn om je te her-traumatiseren. De heling ligt in het NU!

Leer om goed te zorgen voor je eigen innerlijk kind. Vaak genoeg hebben we als een soort Innerlijke Ouder al genoeg kritiek gehad en jezelf naar beneden gehaald.  Hou daarmee op!!!  Bekijk het vanuit een ander perspectief en toon respect voor het kind in jou. Die wil werkelijk je oprechte aandacht en gehoord en gezien worden.
Kind energie is ongelooflijk sterk en laat zich vroeg of laat horen. Leer om ernaar te kijken, zonder te verzanden in het verhaal. Dat ken je wel. Ga nu voelen wat er werkelijk speelt en wat je nodig hebt in het heden.

Eén van de dingen die je kunt zeggen als je voor het eerst tegen je kind-deel spreekt, is dat het je spijt dat je al die jaren niet met hem of haar hebt gesproken en dat het je spijt dat je zo lang op hem of haar kritiek hebt gehad. Voel vervolgens wat er diep in jou gebeurt. Soms is het nodig dat je dit soort zinnen herhaald, omdat het kind-stuk diep in jou verborgen zit en de situatie nog niet altijd echt vertrouwd. Er kan dus weerstand zijn op dit soort zinnen. Geef het kind de ruimte en de tijd om de veiligheid opnieuw te ervaren dat het jou kan vertrouwen.

Een goed en warm contact met je innerlijk kind is belangrijk om ook goede en warme contacten te hebben met andere mensen om je heen. Breng ‘oude delen’ weer in balans en laat het kind gezellig met je mee reizen in je leven. Het kind hoeft het dan niet meer alleen te doen. Rijk hem/haar je hand. Voortaan doen jullie het fijn samen.

Voel je na het lezen van dit blog dat het fijn zou zijn om hier meer van te weten hoe dit deel in jouw leven meer invulling kan krijgen? Vul dan het contactformulier in om een kennismakingsgesprek https://www.jomare.nl/contact te plannen. Dit kost je niets en verplicht je tot niets. Investeren in je innerlijk kind levert heel veel op voor je verdere leven. Er komt meer rust, harmonie en vreugde en zeg nou zelf: ‘Wie wil dat nou niet?’

Wil me meer lezen over systemisch werk en het Innerlijk Kind? Dan kun je eens kijken of onderstaande boeken je aanspreken.

De fontein. Vier het leven. Geschreven door Els van Steijn.
Het helen van je innerlijk Kind. Geschreven door: Susanne Hühn.
Mijn innerlijk Kind accepteren, liefhebben, waarderen. Werkboek. Geschreven door: Susanne Hühn.
Wat van jou is, laat ik bij jou. Geschreven door: Susanne Hühn.
Liefde in wonderland. Geschreven door Riekje Boswijk-Hummel.