Jomare

View Original

Wie goed doet, goed ontmoet!

Ken je die situaties dat je ergens moet wachten en dat je zomaar een mooi gesprek hebt met een wildvreemde? Het overkomt mij regelmatig. Mensen vertellen soms hun hele ziel en zaligheid en bedanken me vaak dat ik naar hen wilde luisteren.
Het is een proces waarbij twee mensen ervaren hoe mooi het is om werkelijk in verbinding te gaan met zichzelf en de ander. Het is een proces van ‘geven en nemen’ en beide aspecten hebben we te ontwikkelen in het leven.

Vanmorgen belde Peter, mijn partner, mij op. Ik hoorde aan zijn stem dat hij geroerd was. ‘Wat is er?’, vroeg ik.
Graag vertel ik in dit blog wat hem was overkomen.

Vanmorgen vroeg was Peter naar de garage gegaan om zijn banden te laten vervangen van zijn auto. Hij had besloten om erop te wachten en had plaats genomen in de wachtruimte. Terwijl hij genoot van een kopje koffie, kwam hij in gesprek met een meneer die daar ook zat te wachten. Het gesprek begon met wat algemene dingen, zoals de race van Max Verstappen, de corona regels en hoe je daarin je keuzes moest maken.
Maar al gauw raakten deze mannen met elkaar in gesprek op een dieper level. Er was, zoals we dat vanuit de NLP zeggen, ‘diep rapport’. Een diepe verbondenheid en ontvankelijkheid was in de energie merkbaar voor beiden, waardoor dit gesprek ook op een dieper level kon plaatsvinden.

Een man met een missie!

De man bleek vele jaren terug als kind met zijn ouders gevlucht te zijn uit zijn vaderland en had hier in Nederland een bestaan opgebouwd. Hij deed zijn uiterste best om zijn kinderen te laten studeren. Die kans had hij zelf nooit gekregen en hij wilde pertinent dat zijn kinderen een ander leven zouden krijgen. De consequentie was wel dat hij keihard moest werken en dat deed hij dan ook. Hij vertelde hoe hij op een dag nog harder moest gaan werken, toen bleek dat de kinderen bijles nodig hadden. ‘Pa, dat kun je niet betalen’, hadden zijn kinderen tegen hem gezegd. Maar deze vader besloot om het uiterste uit de kan te halen en te zorgen dat zijn kinderen naar de bijles konden gaan. Deze man had een grote missie te volbrengen en tot nu toe was het hem gelukt.
Met diep respect luisterde Peter naar zijn verhaal. Dit verdiende diep respect wat deze man had gedaan in zijn leven en Peter koppelde dat ook terug met een compliment uit zijn hart.

Het gesprek werd onderbroken door één van de monteurs. Hij vertelde de man waar Peter mee sprak het volgende ‘Meneer de sd-kaart moet vervangen worden en de kosten daarvan zijn € 49.00’.
Er viel even een stilte en je zag de man slikken. Hij was duidelijk geschrokken van deze extra kostenpost. Beduusd keek hij om zich heen.
‘De reparatie van € 200,- van vandaag was al aanleiding geweest voor een ruzie met zijn vrouw’, vertelde hij de monteur. Die bleef beleefd kijken en knikte. Een stilte volgde. Uiteindelijk zei de man: ‘Tja, doe het maar, want die auto moet toch in orde zijn.’

Een mooi mens op je levenspad

Peter had het gesprek gehoord en was geraakt door de situatie. Vanuit een groot stuk empathie had hij tegen de monteur gezegd: ‘Je mag die kaart bij mij op de rekening zetten’. Beide mannen keken hem met grote ogen aan. ‘Ja, zei Peter, die kaart krijg je van mij.' ‘Weet u het zeker meneer? Dit is geen biertje wat u aanbiedt’, zei de monteur vol ongeloof. ‘Nee dat klopt’, zei Peter. ‘Ik moet er ook hard voor werken, maar wil graag dat je dat onderdeel op mijn rekening zet’, zei hij resoluut.

De monteur liep terug naar de werkplaats. Wat zal er in zijn hoofd zijn rondgegaan?, dacht ik lachend terwijl ik verder luisterde.
Het gesprek tussen de twee mannen ging verder. Eerst was de man nog vol ongeloof, maar al gauw had deze man ontdekt dat het werkelijk kon gebeuren dat er dit soort ‘mooie mensjes’ op je pad kunnen komen die je net even die steun kunnen geven die nodig is.

Ik luisterde ademloos naar het verhaal en voelde hoe mijn hart begon te gloeien van liefde. Ik snapte zo de sturing van mijn partner, gezien de geschiedenis die hij zelf had ervaren. Hij wist als geen ander hoe het was geweest vroeger, toen ieder dubbeltje omgedraaid moest worden.
‘Wat prachtig wat je hebt gedaan lieverd’, zie ik tegen hem. Ik hoorde even niets. Samen voelden we even na hoe bijzonder dit moment was geweest en wat een impact een dergelijke situatie kan hebben op jezelf.

‘En weet je, vervolgde Peter, mijn gebaar werd vandaag direct beloond.’ Serieus, hoe dan?’, vroeg ik nieuwsgierig.
‘Ik was nog maar net terug op de zaak en toen kwam een klant van mij met een heel groot kerstpakket.’ ‘Die is voor jou. Dit heb jij echt verdiend’, werd er duidelijk bij gezegd.
En een half uur later, kwam er wederom een klant met een enorm kerstpakket langs om hem te bedanken voor alle reparaties en adviezen van het afgelopen jaar.
En wederom een uur later belde zijn moeder die hem vertelde dat ze hem net een schenking had gedaan van een prachtig bedrag. Deze bovenstaande voorbeelden waren nog nooit gebeurd, dus ook dit was echt uniek.

De kracht van positieve energie

‘Joke, dit is toch ongelooflijk!’ zei hij ontroerd. Een glimlach kwam op mijn gezicht. Positieve energie zit toch prachtig in elkaar, bedacht ik me.  Allebei voelden we de intense blijheid die vrijkomt als we de dynamiek van geven en nemen kunnen ervaren. ‘Het is een geweldig voorbeeld van het bekende gezegde: ‘Wie goed doet, goed ontmoet’, zei ik met een diepe zucht van dankbaarheid.

Tel je zegeningen in 2022

Laat dit blog metafoor staan voor 2022. We hebben het met elkaar te doen. Laten we met elkaar wat liever zijn voor onszelf en onze medemens en meer empathie ontwikkelen. Met kleine dingen kunnen we het verschil maken. Een kaartje, een complimentje, een luisterend oor, een glimlach enzovoort. Zo moeilijk is dat niet en het maakt de wereld een stuk mooier en vriendelijker.
Je ziet nu in de reclame wereld van bijvoorbeeld de Lidl en de Plus dat het samenzijn en meer verbondenheid met elkaar aandacht krijgt. Laten we dat niet alleen doen met kerst, maar gewoon iedere dag.

Ik wens je een geweldig nieuw jaar toe, waarin de liefde in plaats van de angst centraal mag staan. Kijk vooral ook wat er wel is. Oefen jezelf in dankbaarheid en je zult voelen wat dat met je doet. Laat het glas half vol zijn in plaats van half leeg.
Blijf je realiseren dat ook jij de wereld kan veranderen als je zelf start om het voorbeeld te zijn van een liefdevollere wereld. Ik heb er alle vertrouwen in dat we dat als mensheid gaan leren en toepassen.

Heb jij behoefte om nader naar je eigen ‘mens-zijn’ te kijken, zodat je nog meer bewustzijn, vriendelijkheid en wederzijds respect ontwikkeld en daardoor nog meer echt vrij kunt zijn? Laten we eens kennis maken met elkaar. Je kunt een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek afspreken door het contactformulier in te vullen op mijn website: https://www.jomare.nl/contact. Ik zie je graag.

Mocht je mensen kennen waar dit blog ook welkom is, voel je dan vrij om het door te sturen.