Waardeer JIJ de Wijsheid van je Lichaam?

Uit recent onderzoek van TNO* blijkt dat de werkdruk de afgelopen tien jaar enorm is toegenomen. In 2017 had 16 procent van de 8,5 miljoen werkende Nederlanders Burn-out klachten ervaren en dat was in 2007 nog 11 procent.
In hoeverre ben jij bewust van je eigen gevoelens, overtuigingen en houdingen die je hebt ten opzichte van je lichaam? Luister je naar wat jouw lichaam te vertellen heeft of vermijd je liever? Waar ligt de grens van stoppen en/of doorgaan?
Om de wijsheid van je lichaam werkelijk te doorgronden en te waarderen, is ‘bewustwording’ van groot belang. Het aanleren van ‘trucjes’ en het slikken van pijnstillers en/of andere middelen is geen ‘echte’ oplossing.

Het prille begin met de imprints

We zijn allemaal kind geweest en ieder kind heeft op een heel basaal niveau ervaren wat weerloosheid en kwetsbaarheid betekent. En ook al gaat de kindertijd voorbij, dat betekent niet dat alle opgedane ervaringen en lichaamssensaties ook voorbij zijn.  Zowel de positieve - als de negatieve ervaringen, inclusief de daarbij behorende sensaties, liggen opgeslagen in onze lichaamscellen en vormen een deel van de persoonlijkheid.
In het dagelijks leven kunnen we zo maar ‘opeens’ getriggerd raken, omdat één van die ervaringen wordt aangeraakt. Dat levert nog weleens conflicten en onbegrip op in de privé- en werksfeer en vaak kun je constateren dat de communicatie dan ook niet meer ‘volwassen’ verloopt, omdat allerlei emoties het gesprek overheersen. We schieten als het ware terug in patronen uit het kindsdeel.

Vertrouwen en angst

Veel mensen die in de life-coaching komen, voelen zich kwetsbaar door allerlei ervaringen uit het verleden en hebben uit zelfbescherming een muurtje om zich heen gebouwd. Ze vinden het een klus om contact te maken met hun lichaam en kennen hun eigen grenzen vaak onvoldoende.
Deze mensen verdienen aandacht en begrip, want geloof me, dat doen mensen niet voor niets.
Door de juiste vragen te stellen kun je goed horen wat de sturing van hun gedrag is. Je kunt ook veel informatie halen uit de reacties en bewegingen van het lichaam. Het opbouwen van veiligheid en vertrouwen is een eerste vereiste om de ‘oude’ patronen te doorbreken en een nieuwe manier van ‘Zijn’ te omarmen.

Verloren en hervonden worden

In de coaching kun je leren hoe je ‘oude’ patronen kunt helen en hoe je weer verbinding kunt maken met jezelf en dus ook je eigen grens weer leert kennen. Dat doen we niet door terug te gaan naar de ervaringen van vroeger. Vanuit de methodieken die ik gebruik, gaan we juist op zoek naar de oplossing in plaats van naar het probleem. Dat is een bewuste keuze, zodat er geen her- traumatisering plaatsvindt.  
Door de nadruk te leggen op de intelligentie van het lichaam kun je leren vertrouwen dat de fysieke bewegingen en sensaties gebruikt kunnen worden om de wonden te helen die werden veroorzaakt door bijvoorbeeld een trauma of hechtingsproblematiek.
Je bent nu niet meer het kleine meisje of jongetje van toen. In de loop van de jaren heb je een heleboel wijsheid opgedaan en met de gezonde delen in jou kunnen we juist heel goed werken. In de coaching zul je merken dat we dan te vertragen hebben. Het lichaam reageert namelijk altijd wat trager dan de geest. Hoe kun je weer contact maken? Waar ligt je behoefte en hoe kun je dit realiseren? Aan wie heb je een verzoek? Durf je hulp te vragen? Welke beperkende overtuigingen spelen een rol en hoe kun je die omzetten in versterkende overtuigingen? Waar ligt je focus?

Maak de weg vrij

Soms zijn situaties zo schrijnend en is er niet altijd een oplossing die gerealiseerd kan worden. In een dergelijke situatie leert de cliënt te buigen voor zijn/haar lot. In het buigen voor wat is geweest, maak je de weg vrij om je eigen leven verder vorm te geven. Je laat daar, wat bij de ander hoort en neemt mee, wat van jou is. Op die manier leer je de regie over je eigen leven weer terug te krijgen. Deze processen kunnen heel intens zijn en kunnen gedaan worden als de relatie tussen coach en cliënt goed is opgebouwd. Ik gebruik hiervoor technieken uit het systemisch werk, het lichaamswerk, oplossingsgericht werk en het traumawerk.

Ik ben ervan overtuigd dat het van belang is dat je als coach veel levenservaring hebt opgedaan. Een van mijn opleiders Wibe Veenbaas zei ooit: “Je brengt als coach de cliënt naar dat deel waar hij/zij nog niet heeft gekeken. Geef als coach de mogelijkheid om te ‘reizen’. Laat de cliënt een zoekproces in zichzelf beginnen en geef daar ruimte voor.  Een cliënt kan niet reizen als je als coach niet wilt reizen. Je moet bereidt zijn om je eigen donkere kanten te leren kennen, alvorens je kan werken met de cliënt.”. Wijze woorden en mijn ervaring is ook echt dat mensen dit haarscherp aanvoelen. We noemen dit congruentie. En dus kan ik alleen maar dankbaar zijn voor alle ervaringen die ik in mijn leven heb opgedaan en dat ik die wijsheid nu in kan zetten voor zoveel cliënten. En geloof me, dat heb ik destijds echt niet altijd zo gezien.

Ik spreek de wens uit dat ook steeds meer werkgevers gaan inzien dat persoonlijke ontwikkeling een essentieel onderdeel is van de productiviteit op de werkvloer. En hoe mooi zou het zijn als er tijdig wordt ingegrepen, in plaats van te wachten dat het ‘licht uit gaat.”

Ik doe dit werk nu ruim 15 jaar en er is over dit onderwerp zoveel te vertellen. Ik zal er in de toekomst dus meer over gaan schrijven. Wil je niet wachten en wil je nu zelf aan de slag, kijk dan eens naar de oefening die hieronder staat beschreven en laat van je horen als je dat leuk vindt.
Ik lees je reactie graag, want JIJ DOET ERTOE.
Stuur een email naar joke@jomare.nl. Een kennismakingsgesprek kost je niets en verplicht je tot niets. Voel je welkom!

Oefening:

  • Heb je in de afgelopen week/maand een signaal van je lichaam gekregen waarnaar je ook daadwerkelijk hebt geluisterd?

  • Hoe heb je op dat signaal gereageerd?

  • Welke acties zijn daaruit voortgekomen?

  • Heb je in de afgelopen week/maand een signaal van je lichaam gekregen dat je hebt genegeerd of onderdrukt?

  • Met welke bedoeling heb je dat gedaan?

  • Wat is het effect geweest van het negeren of onderdrukken van dat signaal?

  • Hoe zou je nog beter naar je lichaamssignalen kunnen luisteren en effectiever kunnen reageren op wat je lichaam je vertelt? Wat heb je nodig?

*Onderzoek van TNO kwam op 31-1-2019 in het nieuws:  https://bit.ly/2DM1ysr