Kun JIJ in Vrijheid je Eigen Weg gaan?
Werkelijk in vrijheid je eigen weg gaan, is voor velen nog niet zo vanzelfsprekend. Dat heeft onder andere te maken met jouw systeem van herkomst, de familie waaruit jij komt. Uit onderzoek komt steeds vaker naar voren dat de systemen waaruit we voortkomen een enorme invloed hebben op ons leven in het Hier en NU.
(Lees het boek Bestaansrecht van Maarten Oversier).
In ieder systeem spelen namelijk bepaalde patronen en dynamieken. Iets wat ik regelmatig voorbij zie komen in mijn werk is de loyaliteit die mensen voelen ten opzichte van hun familiesysteem. Ze durven niet ‘echt’ hun eigen weg te gaan. De angst voor commentaar en uitsluiting weerhoudt ze om te doen wat ze eigenlijk ten diepste zouden willen doen.
Vanuit het systemisch werk, wat ook wel bekend staat als familieopstellingen, blijkt juist dat het heel gezond is om je eigen weg in vrijheid te kunnen gaan. De stap wordt, vanuit een gezonde situatie, rond je 21ste – 23ste jaar gemaakt. Het wordt ‘uit huis gaan’ genoemd.
Uit huis gaan:
Uit huis gaan is een dynamisch proces dat tijd en inzet vraagt. Het is een proces om te voelen welke keuzes JIJ wilt maken en te onderzoeken Wie JIJ Nu Werkelijk Bent. Dat vraagt dus om een stuk zelfbewustzijn.
Durf jij je behoeften, verlangens en emoties te onderzoeken?
Dit zelfbewustzijn is namelijk de basis voor een volwassen en bewuste benadering van het leven. Geef jezelf ruimte om ervaringen op te doen en zie deze ervaringen als kansen en levenslessen voor groei. Leer om vanuit verschillend perspectief te kijken, zodat je wereldbeeld ruimer wordt. Leer om respect te hebben voor een ander wereldbeeld, waardoor je een stuk empathie zal ontwikkelen naar jezelf en naar anderen.
Ik zal een aantal processen beschrijven, zodat je kunt ervaren welke processen er zoal nodig zijn om in vrijheid je leven te kunnen leiden. Je zult merken dat het echt gaat om een proces. Je gaat VAN -> NAAR.
· Van Oude trance naar Contact gaan;
· Van Magische Liefde naar Wetende Liefde transformeren;
· Van Kind naar Volwassenheid groeien;
· Van gemis van Vroeger naar Verlangen in het Hier en NU ontdekken;
· Van Overleven naar Leven ontwikkelen.
Van oude trance naar contact:
Het proces van een ‘oude trance’ naar werkelijk ‘contact’ gaat over het loskomen van oude gewoonten, patronen of denkwijzen die gespeeld hebben in jouw systeem van herkomst. Het is belangrijk dat je leert om opnieuw te kijken of deze oude gewoonten, patronen en denkwijzen nog bij je passen. ‘Versterken ze of verzwakken ze je? ‘Vraag ik dikwijls aan een client.
Indien het je versterkt, doe er dan vooral MEER van. Indien het je verzwakt, leer dan om naar alternatieven te zoeken en durf de oude, beperkende overtuigingen, patronen en denkwijzen los te laten. Dit vraagt moed en bereidheid om het werkelijk aan te gaan. Je kunt een stuk oude trance herkennen als mensen je wel aankijken, maar er eigenlijk niet ‘echt’ zijn. Ken je dat? Ze lijken even weg te zijn naar een andere wereld. We hebben als mens allemaal momenten dat we even in een oude trance verkeren. Ik heb het wel eens in de auto gehad. Ik was ‘opeens’ een heel stuk verder. Ik kan concluderen dat dat niet handig is. De kunst is om zoveel mogelijk echt in het hier en nu te zijn, zodat contact gemaakt kan worden.
Contact maken betekent werkelijk oogcontact maken, inademen en voelen. Een mens verbreekt vaak het contact na een zwaar verlies. Contact verbreken is dan een beschermingsmechanismen tegen de pijn. Het herstel zit in het je weer openstellen in alle kwetsbaarheid, zodat het contact weer hersteld kan worden. De kwetsbaarheid opzoeken wordt dikwijls gezien als zwakte. Het tegendeel is waar. In kwetsbaarheid aankijken wat er is en dit volledig inademen, vraagt om moed en is juist een teken van kracht. Laten we die overtuiging dat kwetsbaarheid een teken van zwakte zou zijn, dus achter ons laten. We weten wel beter, toch?
Mindfulness en meditatie kunnen je helpen om veel meer in het hier en nu te zijn, zodat je vanuit ‘vernieuwd bewustzijn’ keuzes kan leren maken.
Ook is het fijn om doelen te stellen die in lijn zijn met Wie jij werkelijk bent en wat je graag wilt bereiken. Durf trouw te blijven aan je eigen waarden en normen, ook al zijn die anders dan je gewend was. Blijf je realiseren dat het hier niet gaat over wat is goed of wat is fout, maar dat je de ruimte mag innemen om je eigen authenticiteit te ontwikkelen.
Van Magische Liefde naar Wetende Liefde:
Dit zijn termen die uit het systemisch werk komen.
Magische Liefde wordt gezien als de liefde waarbij een kind een taak van een ander op zich neemt, die ver boven zijn/haar maat ligt. Het kind wil bijvoorbeeld ‘het lot’ van de ouder(s) overnemen. De magie van het kind zoekt een weg om iets te herstellen wat niet te herstellen valt.
Ik ken dit begrip heel goed uit mijn eigen leven. Toen ik 15 jaar was, overleed mijn broer door een auto-ongeluk. Vanuit een onbewuste sturing ben ik toen gaan zorgen voor mijn ouders, oudere broer en jongere zus.
De taak die een kind in zo’n situatie op zich neemt, is veel en veel te groot en vooral heel ongezond. Het bleek een illusie te zijn om te denken dat ik die pijn wel kon dragen en een ander niet. Laat duidelijk zijn dat dit soort processen onbewust gebeuren. Kinderen doen dat uit liefde en loyaliteit naar het familiesysteem.
Vanuit de wetende liefde gaat er bewustzijn komen en kan de illusie losgelaten worden dat ik het systeem had kunnen redden van alle pijn en verdriet. Teruggaan naar je Kind-plek is dan een belangrijke beweging, die ik destijds in trainingen heb moeten maken. Gelukkig, want de last lag zwaar op mijn schouders. Het was een intens proces en ik ben dankbaar dat trainers dit proces met mij hebben gedaan. In de coaching heb ik dit proces in de afgelopen twintig jaar vaak mogen begeleiden en gezien wat een opluchting dit geeft. Veel mensen zijn onbedoeld van hun kind-plek afgegaan.
Daarnaast mag geleerd worden dat ouders hun eigen lot moeten dragen en dat die taak niet bij het kind hoort. In mijn praktijk zie ik iedere keer weer een enorme opluchting als iedereen in het systeem op de ‘eigen plek’ staat en draagt wat van die persoon is. Pas dan komt iedereen in zijn/haar kracht. Vanuit het systemisch werken zeggen we dan ook: ‘Slechts het eigene dragen maakt sterk!’
Van Kind naar Volwassenheid:
De overgang van kindertijd naar volwassenheid is een geleidelijk proces dat wordt beïnvloed door biologische-, psychologische-, sociale- en culturele factoren. De ontwikkeling van kind naar volwassenheid verloopt bij iedereen weer anders. Het gaat gepaard met het aangaan van uitdagingen, het leren van ervaringen en het aanpassen aan steeds complexere levenssituaties. Het is van groot belang dat je in dit proces voelt dat je ouders in jouw geloven en je de ruimte geven om te ontdekken. Veel mensen missen die steun helaas.
Sommige kinderen worden in een systeem zo zwaar belast, dat het bijna onmogelijk is om te spreken van een onbezorgde kindertijd. Hier ligt een grote uitdaging, want kinderen behoren te ‘nemen’ en ouders behoren te ‘geven’. Dat is de norm zoals die bij het systemisch werk gehanteerd wordt tot ongeveer het 21ste levensjaar.
In de coaching maak ik regelmatig mee dat volwassenen niet echt Kind hebben kunnen zijn. Zij hebben vooral zichzelf overeind moeten houden en voelen dikwijls een wantrouwen naar volwassenen. Vanuit de pijn en het verdriet wat hen toen is aangedaan, zijn ze vaak in het volwassen leven snel getriggerd en handelen dan vanuit een stuk Kind-gedrag. Daar zit veel energie op en is voor buitenstaanders vaak niet te begrijpen. De wond ligt nog open en is vaak niet volledig geheeld. Het kind laat zich werkelijk horen! Dat is dus een heel gezond signaal. De manier waarop het gedaan wordt, is echter niet altijd effectief en handig en daardoor wordt er veel weerstand ervaren vanuit de omgeving.
In de coaching werken we daardoor regelmatig met het Innerlijk Kind. Niet om de gebeurtenissen opnieuw te ‘herkauwen’, maar wel om de energie die toen vastgezet is, weer te laten stromen. Het zijn prachtige helende processen die zorgen voor meer begrip en inzichten, zodat de liefde weer kan stromen.
Van gemis van Vroeger naar Verlangen in het Hier en NU:
Het proces van het gemis van vroeger toelaten en verbinding maken met het verlangen in het hier en nu is een intens proces. Het leert je om bewust om te gaan met wat er was: het gemis, en met hetgeen gerealiseerd kan worden in het nu: het verlangen.
Dit vereist dat je bewust omgaat met je emoties en actief werkt aan zelfontwikkeling. Leer hoe je je behoeften kunt herkennen en geef dit de erkenning die het nodig heeft. Erkenning is namelijk een belangrijke stap in het proces tot transformatie. Wees dus vooral liefdevol naar jezelf en durf te onderzoeken wat er NU in je leven werkelijk belangrijk is. Het richten van je aandacht op hetgeen jij werkelijk verlangt, geeft een positieve richting aan je verlangens. Het is geweldig om je verlangens om te zetten in daden. Zo heb ik vorig jaar en ook dit jaar besloten om veel te reizen. Ik wil bijzondere plekken ontdekken en ervaringen opdoen die speciaal voor mij zijn. Het zwemmen met wilde dolfijnen in Egypte was daar een voorbeeld van en binnenkort hoop ik het Noorderlicht te zien in Fins Lapland en een sledetocht te maken met de husky’s.
Het is zoals het is:
Bepaald gemis is wat het is. Dat moeten we leren nemen.
Ik zou dolgraag nog een keer een gesprek met mijn broer of vader en moeder willen hebben, maar moet accepteren dat dit in dit aardse leven niet mogelijk is. Dat is mijn lot. Wel kan ik op een andere manier leren om verbinding met hen te zoeken en daarvan te genieten. Of ik kan terugdenken aan bijzondere momenten, die opgeslagen liggen in mijn herinneringen. Die herinneringen kunnen ook zo vervullend en troostend zijn.
‘Het is zoals het is’, is een zin die ik eindeloos in mijn opleidingen hoorde van trainers. Mijn God wat had ik de pest aan die uitspraak! Duidelijk dus, dat ik in die tijd mijn gemis nog niet volledig omarmt had. Ik kan dat nu beamen en voel geen weerstand meer als zoiets gezegd wordt. Het heeft een plek. Het is doorvoeld en het gemis, de pijn en het verdriet is genomen. En als het gemis toch bovenkomt, dan mag het er zijn. Het gemis komt en gaat ook weer. Als we als mens in het gemis blijven hangen, kunnen we niet goed in het hier en nu zijn. Dan missen we veel bijzondere ervaringen en zijn niet meer in staat om de vreugde en liefde te ervaren die zo voorhanden is. Er is dan helaas een pantser om het hart gegroeid die dat soort mooie emoties en sensaties tegenhoudt. Dat kan nooit de bedoeling zijn van het leven, dus kom naar het Nu. Het gebeurt allemaal NU!
Van Overleven naar Leven:
Het proces om vanuit een periode te komen waarin je voornamelijk aan het overleven bent, naar een fase waarin je weer voluit kunt gaan leven is een diepgaand en persoonlijk reis. Ik weet nog goed na mijn scheiding hoe ik in een fase van overleven en automatische piloot terecht kwam. Het was overweldigend wat er gebeurde en alles in een keer voelen was onmogelijk. Het geheel had tijd nodig. Gelukkig kunnen we als mens veel aan en zijn we in staat om de gezonde, helende vermogens in onszelf aan te spreken. We ervaren dan veerkracht en flexibiliteit. Dat is een mega ervaring, kan ik zeggen. Er vindt dan een verschuiving plaats. In plaats van iedere dag te worstelen ga je bewust aan de slag naar wat JIJ belangrijk vindt in het leven. Welke waarden en normen vind jij essentieel en hoe ga jij die vormgeven in het hier en nu, zodat je weer een vervuld en zinvol leven kan leiden?
Dit vraagt om inzet en verantwoordelijkheidsbesef. Ik heb in die periode ontzettend veel tijd besteed aan persoonlijke ontwikkeling. In vele trainingen en vanuit vele boeken leerde ik nieuwe vaardigheden kennen en durfde ik dieper in mijzelf te voelen wat mij bezighield. Vooral de verschillende manieren van communiceren bracht mij veel. Door kennis te verzamelen en talenten te ontdekken en vooral ook mijn hart weer open te zetten, zorgde voor een stijgende lijn in het gevoel van eigenwaarde en zelfliefde.
Want je kunt als mens de hele wereld de schuld geven, maar als je werkelijk je leven in vrijheid wilt leven, dan moet je bereid zijn om de verantwoordelijkheid te dragen die bij je hoort en te leren om daar te laten wat bij de ander hoort. Als we die splitsing in het hart kunnen voelen en erkennen, dan openen zich nieuwe wegen en kan het Leven pas echt beginnen. De sleutel zit dus toch echt in jezelf.
Els van Steijn schrijft in haar boek de fontein het volgende: ‘Je blijft uitsluitend zelf verantwoordelijk voor je leven en daar hoort onontkoombaar bij dat je je schuldig maakt. Dat heb je te doorstaan, wil je vrij je eigen weg gaan.’
Kijk eens op de website www.jomare.nl en vul het contactformulier in. In een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek kunnen we onderzoeken wat ik voor je kan betekenen. Ik zie je graag.
Boeken die de moeite waard zijn om te lezen:
Bestaansrecht . Geschreven door Maarten Oversier.
De fontein. Vier het leven. Geschreven door Els van Steijn.
Vonken van verlangen. Geschreven dooor Wibe Veenbaas & Joke Goudswaard
Vliegen met sterke vleugels. Geschreven door Bertold Ulsamer.