Op welke manier helpt coaching om ziekteverzuim te voorkomen?
Steeds vaker nemen bedrijven contact op met Jomare om een coach- traject voor een werknemer preventief in te zetten. Dat is ook niet vreemd als je bedenkt dat naast griep en verkoudheid, psychische klachten gezien worden als meest voorkomende verzuimoorzaken.
Vanuit een recent onderzoek van Nationale Nederlanden is gebleken dat bedrijven en instellingen vorig jaar in totaal € 27 miljard kwijt waren aan uitval van werknemers en dat dit getal negen keer hoger ligt dan het jaar daarvoor.
(Bron: Het rapport van NN vind je hier).
Daarnaast is zichtbaar geworden dat het enorme ziekteverzuim een hogere werkdruk veroorzaakt bij de niet-zieke werknemers. Zij moeten de taken tenslotte verrichten die door hun zieke collega niet gedaan kunnen worden. Vooral in de gezondheidssectoren speelt deze kwestie enorm. Daar was het verzuim 7,9%. Hoe enorm belangrijk is het dus dat leidinggevenden niet wachten dat een werknemer zich ziekmeldt, maar op tijd signaleert en de wegen kent naar ervaren behandelaars?
Dankbaar ben ik voor de fijne contacten die ik in de loop van de afgelopen twintig jaar heb opgedaan. HR managers, leidinggevenden en interim managers kunnen een proces voor een werknemer vlot van start laten gaan door contact met mij op te nemen. Hier kan de zorg voor deze mensen uit handen worden genomen en kan direct expertise geboden worden. De hulp gaat namelijk veel verder dan alleen een gesprek. De vele methodieken waarmee ik werk en mijn levenservaring rondom dit onderwerp, zorgen voor een stuk maatwerk voor ieder individu. Ik ben geen arts, dus als er medische zaken niet in orde zijn, moet een werknemer naast de coaching ook contact opnemen met een zorgverlener voor passend advies.
Wat kan ik doen als coach?
Als coach kan ik ondersteuning bieden bij het bevorderen van een gezonde levensstijl en het verminderen van stress op de werkplek, wat kan bijdragen aan het voorkomen van ziekteverzuim. Wat kunnen de onderwerpen zijn van behandeling? Hier volgt een beknopte weergave:
Hoe ga je om met stress?
Eén van de belangrijkste oorzaken voor een hoog ziekteverzuim is stress. Stress dat voortkomt vanuit het werk, maar soms ook vanuit de privé sfeer. Deze contexten zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in wat precies voor stress zorgt, zodat daarop effectieve strategieën ingezet kunnen worden om dit proces te sturen. Je kunt dan denken aan verschillende zaken die je kunt doen op vaardigheden niveau, zoals timemanagement en ontspanningsoefeningen. Echter, daarmee kom je niet tot de echte kern is mijn ervaring. De praktijk laat zien dat er vaak een diepere oorzaak ligt aan het gedrag van de betreffende persoon. We hebben in de coaching dus een level dieper te gaan en daar werk ik ook het liefste aan, omdat daar de grootst mogelijke veranderingen werkelijk plaatsvinden. Ik kijk vanuit een breed (systemisch) perspectief en werk op identiteit niveau.
Waarom gedraagt iemand zich zoals hij/zij zich gedraagt? Wat is de sturing achter dit gedrag? Hoe komt het dat mensen geen NEE kunnen zeggen en over grenzen laten gaan?
Dat is niet iets wat ze in deze baan alleen tegen komen, maar al een groot deel van hun leven. Bewustwording is dus een eerste stap. Vanuit bewustwording kunnen we naar verandering komen en nieuwe wegen leren verkennen die de persoon weer terugbrengt naar zijn/hare pure Zelf. De coach heeft hierin een duidelijke spiegelfunctie en praktijkvoorbeelden zijn heel fijn om hierin te reflecteren.
Eigen verantwoordelijkheid dragen voor een gezonde levensstijl.
Met voeding, lichaamsbeweging, voldoende slaap, plezier en ontspanning kunnen we een heleboel bereiken in positieve zin. In een coaching-traject kunnen mensen leren om gezondere keuzes te maken en ontdekken waar zij zichzelf saboteren. Want laten we eerlijk zijn: ‘We weten toch allang wat gezond is?’ Waarom kunnen we dit dan niet doorvoeren in het dagelijks leven? Welke achterdeurtjes gebruik jij om deze verantwoordelijkheid niet te hoeven dragen? Welke leegte moet er opgevuld worden? Durf je daar naar te kijken of draai je je om en ga je er juist van weg? In de coaching leer je hoe het is om oog in oog te staan met je eigen saboteur. Een zeer leerzame ervaring.
Door reële doelen te stellen die haalbaar zijn en een bewuste keuze te maken om de regie in eigen handen te nemen, kunnen grote resultaten geboekt worden. En hoe simpel kan het zijn om tussen de middag bijvoorbeeld een wandeling te maken, zodat je weer fris daarna aan de slag kunt. Veel mensen vinden het suf om te wandelen. En toch wil ik je uitnodigen om dit eens voor een langere tijd te gaan doen. Ga de natuur in en merk eens op wat dit met je doet. Kijk rond en laat je verwonderen in de verschillende seizoenen. Beweging is zo belangrijk voor lichaam en geest. Je zult zien dat het je echt veel gaat opleveren.
In mijn vakantie ben ik iedere dag de zee in geweest. Enig idee wat voor helend effect water heeft? Water is het element wat je in verbinding brengt met je gevoel. Het is fascinerend om te ontdekken welke bijdrage je jezelf kunt geven met simpele gedragsveranderingen. ’s Ochtends koud afdouchen werkt ook enorm verkwikkend voor het lichaam. Ga ontdekken wat jouw hulpbronnen zijn om een zo gezond mogelijke leefwijze te hanteren. Het onderzoek kan leuk zijn en hoeft zeker geen straf te zijn. Je doet het uiteindelijk echt voor jezelf.
Effectief leren communiceren.
Er ontstaan veel misverstanden en conflicten doordat mensen niet effectief communiceren. Er worden veel aannames gedaan en mensen zijn snel geneigd om voor een ander te denken. Stop daarmee! Leer effectief te communiceren en ontdek wat het je oplevert. Maak dingen bespreekbaar op een respectvolle manier. Wacht niet te lang, zodat boosheid en teleurstelling nog niet zijn geactiveerd tot een level van ‘ontploffen’.
Ik ervaar iedere keer weer de ‘Kracht van het Benoemen’. Als je iets benoemd, dan mag en kan het er zijn. Dat betekent niet dat je het dan altijd eens bent met elkaar, maar dat is ook niet erg. Samen naar oplossingen zoeken is veel fijner, dan constant bezig zijn om puin te ruimen en je te ergeren. Kies heel bewust of je bepaalde zaken via de mail/app bespreekt of juist van mens tot mens. Met een schriftelijk bericht mis je een groot stuk van de communicatie die je wel hebt als je mensen rechtstreeks kunt benaderen. In de communicatie speelt zich 93% op onbewust niveau af en slechts 7% wordt bepaald door woorden. Lichaamstaal, zoals de bewegingen die je maakt of de expressie in je gezicht en de wijze op welke toon je iets zegt, zijn van hele grote invloed.
Verschuil je dus niet achter je computer of telefoon en ga het contact aan als dat enigszins mogelijk is. Door positieve communicatie kunnen we zorgen voor een fijne werkomgeving, waarin je kunt ontspannen en jezelf mag en kan zijn.
Zit je op de juiste plek?
Soms krijg ik werknemers die al lange tijd niet tevreden zijn over hun werkzaamheden. Samen kunnen we dan onderzoeken welke talenten en kwaliteiten aanwezig zijn en waar de groeimogelijkheden liggen. Als mensen vanuit een intrinsieke motivatie werken, dan helpt dat enorm om het risico op ziekteverzuim te verminderen. Een werkgever is dus gebaat dat mensen op de juiste plek zitten. Als dat betekent dat de werknemer beter naar ander werk kan gaan zoeken, dan kan coaching juist helpen bij een respectvolle afronding.
De mens centraal
Mijn ervaring als coach is dat werknemers de coaching als heel heilzaam en prettig ervaren. Ze voelen zich werkelijk gezien en gehoord en kunnen ‘oude’ patronen en emoties leren herkennen en opruimen. Ze zijn dankbaar dat de werkgever in hun wil investeren en dat doet iets met je als mens als je op waarde wordt geschat.
Mijn ervaring is dat we bij praktisch alle werknemers hebben kunnen voorkomen dat ze ziek thuis kwamen te zitten. Puur door op tijd tot actie over te gaan en adequate begeleiding aan te bieden. Dus op die manier is er voor alle partijen een win-win situatie gecreëerd.
Investeer in persoonlijke ontwikkeling
Ik hoop dat steeds meer bedrijven gaan inzien dat coaching een belangrijke bijdrage levert aan het welbevinden van hun werknemers en dat het dus een taak is dat werkgevers goed blijven observeren en op tijd ingrijpen om verzuim te voorkomen.
Laten we openstaan voor groei en ontwikkeling, zodat we met elkaar een gezondere en vreedzamere maatschappij ontwikkelen, waarin ieder mens een mooie en belangrijke rol kan vervullen om bij te dragen aan de wereld.
Vanuit mijn expertise en ook vanuit mijn eigen levenservaringen rondom ziekte en gezondheid wil ik mijn bijdrage leveren aan deze wereld. Het is mijn missie om mensen weer in hun kracht te zetten, zodat er een vervuld leven kan zijn.
Ben je geïnteresseerd en wil je meer weten over hoe ik werk en wie ik ben? Laten we een afspraak maken, zodat je geheel vrijblijvend kunt ontdekken of we iets voor elkaar kunnen betekenen.
Je kunt een mail sturen naar joke@jomare.nl of het contactformulier https://www.jomare.nl/contact op de website invullen. Bellen kan natuurlijk ook 0180-313038.
Naast dat ik vindbaar ben op de website www.jomare.nl ben ik ook aangesloten bij het grote platform Coachfinder (magazine Psychologie), waarbij deskundige en gediplomeerde coaches zijn aangesloten. Ook via die weg kun je me dus bereiken.