Leer jij nieuwe dingen vanuit Angst of Plezier?
Van onbewust onbekwaam naar onbewust bekwaam.
Hoe komt het dat de ene mens vol enthousiasme aan de slag gaat als het nieuwe vaardigheden kan leren en dat de ander een stapje terug doet en wellicht een reden verzint om het vooral nu nog even niet te doen? Ken jij de sturing achter je gedrag bij het aanleren van nieuwe vaardigheden? Welke overtuigingen spelen bij jou een rol? Hoe voelt het in je lichaam als je hoort dat er nieuwe dingen van je worden verwacht; maak je dan van nature een stap voor- of achteruit? Het zou mooi zijn om bewust te weten hoe jij dat doet, toch?
Gun jezelf het leerproces en geniet ervan.
Als je nieuwe vaardigheden wilt leren, ga je door een proces wat binnen NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) het 4-stapsleerproces wordt genoemd. Het is een stappenplan in 4 stappen en eenvoudig voor te stellen als je terugdenkt aan hoe je bijvoorbeeld hebt leren autorijden.
Stap 1: Je bent onbewust onbekwaam
Je weet niet dat je niet kunt autorijden;
Stap 2: Je bent bewust onbekwaam
Je wilt leren autorijden, maar weet niet hoe dat moet;
Stap 3: Je bent bewust bekwaam
Je gaat lessen nemen en oefenen met een instructeur naast je die je wegwijs maakt;
Stap 4: Je bent onbewust bekwaam
Je hoeft er niet meer bij na te denken, je stapt in de auto en rijdt weg.
Hoe ga jij door het proces van ‘leren’? Kun jij verduren dat je iets nog niet optimaal kan, maar toch besluit om het te doen?
Ik werd me van bovenstaand model opnieuw bewust toen mij gevraagd werd om regelmatig een blog te gaan schrijven voor mijn nieuwe website. Ik voelde de dubbele gevoelens in mijn lichaam. Aan de ene kant hoorde ik mezelf een duidelijke JA zeggen (want schrijven vind ik leuk) en ik realiseerde mij tegelijkertijd dat er een huivering was voor het onbekende en dat ik voor een nieuwe uitdaging stond. Een blog schrijven? Hoe doe je dat? Kan ik dat?
Je innerlijke criticus aan het woord.
Je innerlijke criticus is het deel van jou dat voortdurend commentaar levert en vooral bezig is met status. De innerlijke criticus ontstaat in je kindertijd en moest erop toezien dat jij je hield aan de regels die de volwassenen hadden opgesteld. Heb je dat soort stemmetjes weleens opgemerkt? Kun je herkennen wie er aan het woord is?
"Word eens stil en luister."
Je zult merken dat er hele krachtige overtuigingen schuilgaan achter deze stemmetjes. En onze overtuigingen, zowel versterkende als verzwakkende, hebben een sterke invloed op ons gedrag. Toen ik stil werd en even voelde wat er binnenin mij gebeurde, nadat mij gevraagd was om blogs te gaan schrijven, hoorde ik mijn vader een zin zeggen die hij dikwijls met een sterke intonatie uitsprak in mijn jeugd: “Als je iets doet, doe het dan goed.” Een krachtige overtuiging zou je zeggen. Niets mis mee. Maar als jong meisje voelde ik (on)bewust hoe deze overtuiging mij blokkeerde.
In mijn opleidingen tot coach en trainer heb ik deze overtuiging onderzocht en ben ik mij bewust geworden hoe beperkend deze voor mij was. Als je namelijk iets nieuws wilt leren (doen), heb je juist te leren dat je iets kunt leren door het stapje voor stapje te verbeteren. Het is een proces van vallen en opstaan. Ik moest constateren dat ik niet wilde vallen. Ik wilde het gewoon meteen in 1 x goed doen. Dat was tenslotte de imprint die ik als jong meisje had ontvangen. Maar, vertel mij eens, hoe moet je leren schaatsen, autorijden, een taal leren, zwemmen enz. als je jezelf het leerproces niet gunt en het meteen in 1 x goed moet kunnen doen? Precies, dat gaat dus niet. Was dit de bedoeling van mijn vader destijds? Nee natuurlijk niet, maar het gebeurde wel. Resultaat is dikwijls geweest dat ik mij terugtrok en de nieuwe uitdaging niet aanging. Jij zult vast ook voorbeelden hebben, waarin dit een rol heeft gespeeld.
Mislukking bestaat niet, alleen feedback
Hoe anders wordt het als wij onszelf de ruimte gaan geven om een leerproces te doorlopen met vallen en opstaan? Feedback is een krachtig middel om bij jezelf toe te passen. Word je bewust van je innerlijke criticus en besluit vanaf vandaag op een stimulerende en liefdevolle manier met jezelf te communiceren. Ontwikkel nieuwe overtuigingen die NU bij je passen en die versterkend voor je zijn. Dat zijn dus zinnen die positief geformuleerd zijn. Soms kan dat met een enkel woordje een enorm verschil opleveren. Kijk maar eens naar de volgende twee zinnen. “Ik kan dit niet” of “Ik kan dit nog niet”. Grappig hè, wat een enkel woordje kan doen? Als je positief taalgebruik gebruikt naar jezelf, dan zal je een enorm verschil ervaren en kan het plezier om nieuwe vaardigheden te leren opeens weer ruimte krijgen om te ontdekken.
Ik heb besloten dat ik tijd mag nemen om te leren hoe ik blogs ga schrijven en dat het plezier van schrijven voor mij centraal mag staan. Ik zal bereid zijn om te reflecteren naar mezelf en de feedback die ik ontvang serieus beoordelen op of ik daar iets mee kan of niet. Op die manier creëer ik de ruimte om te groeien en mijzelf verder te ontwikkelen en vooral plezier te beleven door het TE DOEN.
Of zoals Einstein het formuleerde: ‘Iemand die nooit een fout maakt, heeft nog nooit iets nieuws geprobeerd.’
Herken jij jezelf in bovenstaand blog? Welke overtuigingen hebben jou juist geholpen of beperkt om nieuwe dingen te leren? Ik hoor het graag.
Ken je iemand kennen die dit blog mogelijk ook interessant zal vinden, voel je dan vrij om het door te sturen!