Hoe kom je van Denken naar je Gevoel?

Wil je een goede gezondheid en welzijn ervaren, dan is het van groot belang dat je leert luisteren naar datgene wat je lichaam je wilt vertellen. Ben jij in staat om de signalen te ‘voelen’ of vind je dat nog niet altijd even makkelijk?  
Door allerlei (traumatische) ervaringen kun je ver verwijderd zijn geraakt van je ‘gevoel’ (hart) en ben je in het ‘denken’ (hoofd) gaan zitten. Op die manier ‘denk’ je te voelen wat er in het lichaam speelt. Het denken geeft echter hele andere informatie dan het gevoel.
Hoe mooi zou het zijn als je de beweging van hoofd naar hart kunt herstellen, zodat je weer goed kunt voelen? Dan zijn het niet de ‘ideeën’ die je informatie geven, maar toont het ‘begrip’ zich in je lijf. Om dat te realiseren is het van groot belang dat je onder andere leert om te
vertragen

En ja, dat vertragen is voor veel mensen een uitdaging in het dagelijks leven. Velen willen dat vertragen even fiksen en starten vol goede moed met meditatie. Maar al gauw merken ze hoe druk hun ‘bovenkamertje’ is met allerlei gedachten. Die gedachten laten zich niet zomaar wegsturen en richten zich vaak ook nog op de problemen, in plaats van de oplossingen.
Meditatie vraagt om gerichte aandacht en bewustwording. Dat is geen truc, maar echt een gerichte oefening vanuit een zuivere intentie.

Een tussenstap:

Als meditatie een stap te ver is, moedig ik mensen aan om vooral eerst veel in de natuur te zijn. Je lichaam in beweging brengen met de natuur om je heen, doet wonderen. Het geeft een kalmerend effect en helpt je om meer in contact te komen met jezelf. Ik verbaas mezelf er echt iedere keer weer over wat een energie het mij oplevert als ik in de natuur ben geweest.
Tijdens zo’n wandeling of fietstocht kun je bijvoorbeeld doelgericht gaan waarnemen. Kijk gericht en laat je verwonderen. Let bijvoorbeeld eens op hoeveel tinten groen er in de natuur zijn. Luister naar de geluiden die er om je heen zijn. Word je bewust van de stappen die je zet. Voel je voeten op de grond en blijf eens heel bewust met je aandacht bij iedere stap.  Dit alles bevordert enorm je focus. En deze focus kun je goed gebruiken als je inderdaad van plan bent om te gaan leren mediteren.

Afleidingen:

Zodra je merkt dat je ergens aan loopt te denken, word je je dat bewust en kun je weer terugkeren met je aandacht naar de natuur om je heen. Doe dit op een liefdevolle manier naar jezelf. Je ego is sterk en probeert je af te leiden. Die heeft er geen baat bij dat jij bewust wilt gaan worden, dus die doet grote moeite om je af te leiden. Herken de stem van het ego en glimlach.

In het Hier en Nu:

In onze gedachten zijn we vaak bezig met het verleden of de toekomst. Echt in het Hier en Nu zijn is voor velen al een hele uitdaging op zich. We ‘herkauwen’ de geschiedenis als we niet Bewust-Zijn. Je reacties laten zien hoe je op dat moment omgaat met wat zich aandient in je leven. Van al die conditioneringen zijn we ons vaak niet bewust.
Hoe mooi zou het zijn als we regelmatig de vraag gaan stellen: ‘Wat leeft er nu in mij’? Op die manier breng je bewustzijn in het hier en nu en kun je voortaan andere keuzes gaan maken als je dat zou willen. Let dus op fysieke sensaties die je ervaart wanneer je verschillende emoties hebt. Het lichaam geeft vaak subtiele signalen over de emotionele situatie. Breng licht naar de donkere delen in jezelf en wees liefdevol vanuit je hart.

Het denken denkt te weten, het hart weet.

Meditatie als hulpbron:

Veel mensen starten met meditatie in een periode van problemen. Dat is heel begrijpelijk en menselijk, maar de motivatie is dan niet altijd zuiver. Velen willen de meditatie gebruiken om ergens ‘vanaf’ te komen. Maar om dingen los te kunnen laten, moeten we leren om er eerst mee in contact te komen. En daar ontstaat bij velen een stuk angst. Ze denken dat ze terug moeten in het moment en het verhaal met de emoties opnieuw moeten beleven.
Het is fijn om mensen te laten ervaren dat dit juist niet de bedoeling is. Ik werk vanuit het hier en nu en iemand terug laten gaan in een ervaring met de daarbij behorende emoties, zie ik als her-traumatiseren. Dit doe ik dus zeker niet!

Er zijn verschillende manieren waarop je mensen kunt helpen om van het hoofd naar het hart te komen. Ieder mens is uniek, dus het is belangrijk dat je als coach aansluit bij je client. Ik ga er op voorhand al vanuit dat iedere client heel veel helende en gezonde vermogens in zich heeft zitten. Daar maak ik graag gebruik van. We werken oplossingsgericht in plaats van probleemgericht.

In de coaching laat ik mensen eerst rustig ‘landen’ bij zichzelf door bewustwording te brengen op het ademhalen en zodoende weer terug te komen bij zichzelf. Je bewust worden van je lichaam in de stoel en je voeten aan de grond helpen je te aarden. Door je aandacht te richten op je adem, bemerk je dat je al even uit je hoofd bent. Zodra er gedachten komen, geef ik aan dat ze die gedachten mogen laten komen en laten gaan. Ze hoeven er niets mee te doen. Op die manier keer je iedere keer weer terug naar je adem en kan het lichaam leren focussen.

Vervolgens laat ik mensen naar een plek in het lichaam gaan waar het prettig voelt. Een plek waar het veilig is. Met die plek wordt dan bewust contact gemaakt. Ik zie mensen dan vaak dieper ademen of zuchten. Het lichaam ervaart een stuk ontspanning. Het is mooi om mensen bewust te laten worden van de veranderingen die plaatsvinden en te laten beleven dat het veilig kan zijn om bij jezelf te zijn met alles erop en eraan. Op die manier oefenen ze met lichaamsbewustzijn. Velen voelen zich wat warmer worden en is er een stuk ontspanning voelbaar. De ademhaling is rustiger geworden. Soms hebben mensen in het gezicht wat meer kleur gekregen, omdat de doorbloeding beter is gaan stromen. Er komt steeds meer rust.

Een warm welkom:

Het is belangrijk dat je eerst de veiligheid in je lichaam kunt voelen, alvorens je op verder onderzoek uitgaat. Het lichaam toont namelijk eerst nog maar een topje van de ijsberg. Als het veilig is en het lichaam in een staat van rust is, is het makkelijker om zich te verdiepen en kunnen andere sensaties zich tonen. Een liefdevolle benadering is van belang. Maak het deel waar je naar wilt kijken duidelijk dat je blij bent dat het er is. Misschien klinkt dit vreemd in de oren voor je, want velen willen juist dat dit deel meteen verdwijnt. Zo’n deel wil echter gehoord, gezien en gevoeld worden. Daarom is het fijn als je dankbaarheid toont dat het deel zich wil tonen vandaag. Als je dit oprecht doet, zie je en voel je al verandering. Je gaat geen gevecht aan, maar je bent oprecht geïnteresseerd wat dit deel je wilt vertellen.

Toon compassie en liefdevolle vriendelijkheid:

Als je compassie leert ontwikkelen naar jezelf en anderen, dan opent dat je hart en maakt het je een stuk makkelijker om je emoties te voelen en te begrijpen. Compassie transformeert het oude en begrensde en verhoogt de frequentie vervolgens naar onvoorwaardelijke liefde.
Ik laat mensen aan dat deel wat zich aandient bijvoorbeeld vragen wat de positieve intentie is van dat deel. Wat wil het vertellen? Wat mag er gevoeld worden? Met welke bedoeling is dit deel er? Wat heeft het nodig?
Het is mooi als je de tijd leert nemen om te luisteren naar de antwoorden. Die komen welllicht eerst nog voornamelijk uit je denken (hoofd). Als je meer geoefend raakt, kom je dieper in je onderbewustzijn en komen de antwoorden steeds vaker uit het hart. Het kan tijd kosten om van je hoofd naar je hart te gaan, dus wees vooral geduldig en geef jezelf de ruimte om te groeien en te veranderen als dat gewenst is.

Wanneer je werkelijk bereid bent de dingen die je los zou willen laten ‘totaal’ te ervaren, zullen ze jou loslaten.

Reflectie:

Het is fijn om bijvoorbeeld een dagboekje bij te houden, waarin je kunt noteren wat je hebt ervaren. Reflecteer op je gevoelens en ontdek de onderliggende oorzaken. Soms vallen puzzelstukjes wat later op de juiste plek. Daarom is het fijn om je notities nog eens terug te lezen en het proces de tijd te gunnen, zodat het zich kan uitrollen.

Persoonlijk schrijf ik heel graag, maar er zijn ook andere manieren om meer naar het hart te komen, denk aan tekenen, gedichten maken, schilderen, muziek maken en te luisteren enzovoort. Dit draagt allemaal bij om je hart meer ruimte te geven. Doe vooral dingen die je leuk vindt. Door je te concentreren op activiteiten die je vreugde brengen, kom je meer in contact met je hart.
Ook kan het helpen om je gevoelens en emoties te delen met anderen. Praat dan over wat je voelt, zonder oordeel. Het delen van gevoelens kan je helpen om ze beter te begrijpen en ermee om te gaan. Hierin speelt luisteren ook een belangrijke rol. Als jij je hart openzet, dan geef je anderen als het ware ook toestemming om ook hun hart open te zetten. Het samen delen werkt dan heel versterkend en brengt je echt tot nieuwe inzichten.

De overgang van het hoofd naar het hart is een persoonlijk en uniek proces. Wat voor de ene persoon werkt, kan voor een ander niet werken. Leer om open te staan voor verschillende benaderingen en ontdek wat het beste voor jou werkt.

Wil je onderzoeken wat het beste voor jou werkt? Maak dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek, zodat we samen kunnen bespreken wat de mogelijkheden voor jou zijn. Je bent welkom. Kijk op https://www.jomare.nl/contact en vul het contactformulier in.

Interessante boeken over dit onderwerp zijn bijvoorbeeld:

Het invitation - Als niets hoeft te veranderen, verandert alles.
Geschreven door Juno Burger

De verboden vrouw spreekt Geschreven door Pamela Kribbe.

De verboden man spreekt Geschreven door Pamela Kribbe.