Wat levert het jou op om uit je Comfortzone te stappen?

Het blog wat je nu leest, is inmiddels mijn zestigste blog. Ik had jaren terug nooit kunnen bedenken dat het mij iedere maand zou lukken om een blog te schrijven over persoonlijke ontwikkeling. Dit gegeven laat onder andere zien, dat we als mens veel meer kunnen dan we denken.
En dat brengt me dan ook meteen naar het onderwerp voor dit blog.
Ik wil je heel graag meer vertellen over de zogenaamde ‘comfortzone’ en hoe zinvol het is als we die regelmatig oprekken. Ook deel ik graag mijn eigen ervaring van een paar weken geleden in Egypte rond dit thema.

Wat is een comfortzone?

Een comfortzone is een psychologische toestand, waarbij een mens zich op zijn gemak voelt en weinig stress en angst ervaart. De meeste mensen zouden zeggen: ’Mijn leven heb ik onder controle’.
Velen vinden dat ook heel fijn en dat komt omdat er een natuurlijke neiging is om in een staat van veiligheid en vertrouwen te blijven. Dat geeft namelijk rust.
Toch is het zeer aan te raden om af en toe eens flink je comfortzone op te rekken. Zeker als je het belangrijk vindt om persoonlijk te groeien. In de coaching zijn we dan ook regelmatig bezig om buiten de gebaande paden te gaan. Juist om te ontdekken dat er nog zoveel meer mogelijk is en dat er grote kwaliteiten en talenten op je liggen te wachten.

Kijken vanuit een ander perspectief

Vorige week liep ik met een vriendin op het strand. Zij vertelde hoe heerlijk zij het vond om nieuwe dingen te leren. In het buitenland links rijden en allerlei uitdagingen aangaan om juist de grenzen te verleggen, vond zij geweldig. Ze straalde toen ze het zei. Al het ‘nieuwe’ bracht haar werkelijk tot leven.
Het maakte mij wederom zo bewust hoe essentieel het is, vanuit welk perspectief we naar zoiets kijken. Kijken we naar het plezier van de ervaring en het leerproces wat erin verscholen zit of kijken we naar dat iets ‘fout’ kan gaan en willen we dat vooral vermijden? Voel je hoe bepalend een dergelijk perspectief kan zijn?
Leuk is om te kijken hoe jij dat vroeger als kind deed. Kreeg je de ruimte om te ontdekken? Hoe doe jij dat NU en zit er een stemmetje in jou wat aanmoedigt of corrigeert? Sta jij jezelf het leerproces toe?

Welke voordelen heeft het oprekken van je comfortzone?

1.    Persoonlijke groei:
Wanneer je bereid bent om uit je comfortzone te gaan, kom je vaak nieuwe uitdagingen en situaties tegen. Hierbij krijg je de kans om te leren hoe je daarmee om kunt gaan. Je kunt ontdekken dat je al een heleboel vaardigheden bezit en dat er ook nog vaardigheden zijn die je juist kunt leren. Er zijn zoveel mogelijkheden om jezelf te verdiepen.
Je comfortzone oprekken geeft dus een mooie opening voor groei en je leert jezelf steeds beter doorgronden. Dan blijft het ook niet bij het aanleren van vaardigheden, maar dan groei je als mens in zijn totaliteit. Dat is echte wijsheid!

2.    Nieuwe kansen en ervaringen:
Als je nieuwe kansen en ervaringen kunt opdoen, dan verbreed je je horizon. Dit kan in je voordeel zijn in je privé- en werksituatie. Kijk maar eens hoeveel ervaringen je hebt opgedaan bij het wisselen van baan.
Realiseer je eens hoe intens je bent gegroeid in de loop der jaren.

3.    Zelfvertrouwen vergroten:
Zelfvertrouwen leer je niet uit een boekje. Zelfvertrouwen leer je vooral door ervaringen op te doen. Mooie en minder mooie ervaringen. Hoe mooi is het als je na je ervaring op een adequate manier kunt reflecteren, zodat je stap voor stap jezelf tot grote hoogte kunt brengen en je volledige potentieel kunt leven? Wat denk je dat dit doet met je gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde?

4.    Verleggen van grenzen:
We zijn als mens tot zoveel in staat, maar vaak laten we ons door angst en de zgn. ‘beren op de weg’ tegenhouden. Wat heb je nodig? vraag ik vaak aan mijn cliënten en ook aan mijzelf. Je kunt echt veel meer dan je denkt en het is zo fijn om achteraf te concluderen dat die ‘beren op de weg’ er helemaal niet waren. Of dat je hebt ervaren dat ze er wel waren en dat je in staat was om daar passende oplossingen voor te bedenken.

Tips om uit je comfortzone te stappen:

1.    Maak een plan.
Voel waarom je dit belangrijk vindt. Visualiseer dat beeld alsof het er al is. Wat zie je? Wat hoor je? Wat voel je?

2.    Verdeel het plan, indien nodig, in stukjes.
Je hoeft niet in één keer van A naar B. Je kunt met kleine stapjes vooruit een mooie weg van verandering afleggen. Vier die overwinningen.

3.    Onderzoek je overtuigingen.
Leer de uitdagingen te omarmen en wees vooral vriendelijk voor jezelf. Je hoeft de angst niet weg te duwen. Kijk juist de angst in de ogen, maar laat LIEFDE je sturen.

4.    Verander van perspectief.
Geniet vooral van het nieuwe avontuur en pas een stukje humor toe. Het leven hoeft niet zo zwaar te zijn.

5.    Kom in actie.

Neem een eerste stap, want plannen willen gerealiseerd worden.

6.    Reflecteer.
Reflecteer achteraf om jezelf op een fijne manier te voorzien van feedback. Gun jezelf het leerproces. Nieuwe dingen leren mag met vallen en opstaan. Je hebt ook niet in 1x leren lopen of autorijden, toch?

7.    Vraag steun.
Hulp vragen is juist een enorme dappere daad. Je hoeft het allemaal niet alleen te doen. Er zijn genoeg mensen die je graag willen aanmoedigen en steunen. Vraag dus om hulp en lees hieronder mijn eigen ervaring!

Mijn eigen ervaring:

Ik vind persoonlijke groei echt heel belangrijk. Dat stimuleer ik niet alleen bij mijn cliënten, maar ook bij mijzelf. Dit jaar gaf ik mijzelf een grote uitdaging door een spirituele reis te gaan maken naar Egypte. Ik wist ergens diep van binnen dat ik dit land ooit moest bezoeken. Ook al wist ik nooit waarom dit zo noodzakelijk was.
Op reis gaan vind ik heel leuk, maar ik vind het ook best spannend. Vooraf betrap ik mij erop dat ik heel veel dingen al doordacht wil hebben om vooral niet voor onverwachte situaties te komen. Hier ontdek ik iedere keer weer hoe controle belangrijk is voor mij. En juist dát deel vind ik boeiend om mee aan de slag te gaan en verder te ont-wikkelen. Want hoe heerlijk zou het zijn als je juist die controle los kunt laten en diep kunt vertrouwen dat alles gaat zoals het moet gaan? Daar kan ik zelf nog steeds stappen in maken, vind ik zelf. En om het vertrouwen te vergroten, moet je het ook echt zelf gaan DOEN.
Dus in februari was het zover en stond ik met mijn koffer op Schiphol. Het grote avontuur kon beginnen. Het voelde zo dubbel. Aan de ene kant lonkte het avontuur en de zon en wist ik eigenlijk al zoveel jaren dat ik ooit naar Egypte zou gaan.  Aan de andere kant, voelde ik de onrust in mijn lichaam. 

Waar waren die beren op de weg?

Het is een mooie ervaring om je bewust te worden dat situaties gewoon gaan zoals ze gaan. Stap voor stap de tijd nemen om de dingen te doen die op dat moment van toepassing zijn. Voor ik het wist was alles geregeld en kon ik dit grote avontuur beginnen. De reis verliep voorspoedig. Ik vloog eerst naar Cairo om daar over te stappen naar Luxor. Ook de overstap verliep vlot. Mijn visum had ik al in Nederland geregeld, dus dat was lekker relaxed.

In het vliegtuig van Cairo naar Luxor kwam ik naast een jonge vrouw uit India te zitten. Zij keek me met grote, prachtige ogen aan. Heel enthousiast vertelde ze mij dat zij een groot avontuur ging beleven. Ze had namelijk besloten om een tijdje naar Egypte te gaan om meer over zichzelf te leren. Ze vertelde hoe spannend zij het vond om dit te gaan doen. Hoe bijzonder dat ik juist NU naast deze jonge dame terecht kwam! We hadden een prachtig, intens, diepgaand gesprek en na een uur gebabbeld te hebben in het Engels (wat ik ook een uitdaging vind), namen we afscheid. Het was werkelijk een gevoel alsof wij elkaar al jaren kenden. Ze bedankte me en zei hoeveel steun dit gesprek haar had gegeven. Met een grote lach en omhelzing namen we afscheid van elkaar. Vrolijk riep ze me nog in het Engels na dat wij elkaar vast nog vaker in het leven zouden tegenkomen. Wat een magisch moment. I love it.

Aangekomen in Luxor sloot ik mij aan bij de dertien spirituele vrouwen die deze reis zouden gaan maken de komende tijd. Wat leuk om iedereen te ontmoeten! Iedereen was blij dat het nu echt ging beginnen.
Maar in de bus op weg naar het hotel, kwam de angst bij mij heftig om de hoek kijken. Mijn lijf reageerde enorm bij het zien van zoveel mannen in uniformen en geweren. Enorme hoofdpijn kwam op en ik voelde opeens hoe intens moe ik was. Mensenlief waar was ik beland? Wat werd hier getriggerd in mij? Ik wist dat er een uitdaging in Egypte lag, maar mijn hemel wat was deze angst overweldigend. Ik werd stilletjes en vroeg mij werkelijk af: ‘Met welke bedoeling doe ik mijzelf dit aan?’
In mijn hotelkamer kwam ik tot rust en stapte moe en toch ook voldaan mijn bed in.
Dag 1 was een feit.

De kracht van het benoemen en kwetsbaarheid tonen

De volgende ochtend besloot ik om te benoemen wat er in mij gaande was. Ik weet uit ervaring wat de kracht van het benoemen is. Want als je benoemt wat er is, dan kan en mag het er zijn en dan laat het als vanzelf los. En zo gebeurde het ook. Met verschillende vrouwen deelde ik mijn angst van de avond daarvoor. De ervaring die ik daarmee opdeed was zo waardevol. Iedereen reageerde liefdevol en vol begrip en was bereid om vooral met elkaar dit grote avontuur aan te gaan. Velen herkenden dit gevoel ook, maar hadden er nog geen woorden aan gegeven.
En dat een dergelijk proces vol magie kan zitten, wil ik graag met je delen. Want wat denk je dat er gebeurde?

De volgende dag begonnen we met een vaartocht over de Nijl. Het was heerlijk om met elkaar te genieten van de zon en het kabbelende water. Water en zon zijn twee van mijn echte hulpbronnen om te stabiliseren. Ik voelde dat ik tot rust kwam. Daarna brachten we een bezoek aan de Luxortempel. Dat is echt een enorm tempelcomplex en er is veel te zien en te ervaren. Het was de bedoeling om de tempel individueel te verkennen, dus moest ik de groep loslaten en vertrouwen op mijzelf. Hoewel overal bewakers waren en veel politie met geweren kon ik steeds beter bij mezelf blijven en de veiligheid in mijzelf creëren. Stapje voor stapje groeide dit stuk vertrouwen in mij en kon ik ontspannen.

Na een half uur kwam ik terecht op een groot plein. En wie denk je dat er op mij af kwam rennen? Magischer kon het niet… precies, het was de vrouw uit India die ik in het vliegtuig had ontmoet. Bizar dat wij elkaar herkende, want we liepen beiden met een zonnebril en pet op. Echt dus anders dan in het vliegtuig. Ze vloog mij om mijn hals en samen stonden we als twee blije meisjes te springen van vreugde. Hoe toevallig was dit? En wat een geweldig moment om nog even elkaars steun te mogen ervaren, juist op dat bijzondere moment.
Nog altijd voel ik de blijdschap en dankbaarheid in mijn lichaam als ik dit opschrijf. En zo heeft de reis mij iedere dag weer nieuwe ervaringen en leermomenten gegeven. Er is zoveel gebeurd en ik heb zoveel gezien en ervaren dat ik er nog vol van ben. Wat heb ik een hoop over mezelf en het leven geleerd. Nog steeds vallen er puzzelstukjes op hun plaats. Wat heb ik gevoeld dat bepaalde dingen uit een ander leven komen en hoe de angst generatie op generatie een rol heeft gespeeld. Ik heb de moed gehad om de angsten recht in de ogen aan te kijken en te doorvoelen wat dit met mij deed in het NU. In verschillende tempels ben ik heel bewust helemaal alleen naar hele donkere, lugubere plekken gegaan om de comfortzone op te rekken. Ik heb contact gemaakt met die donkere delen in mij. Ik leerde daar om er rustig bij te blijven en er JA tegen te zeggen. Ik heb de donkere delen als het ware omarmd om er licht en liefde op te laten schijnen. Ik kan oprecht zeggen dat ik echt bij mezelf ben thuisgekomen. Het heeft mij enorm laten groeien op vele gebieden en ik merk nu ik weer in Nederland ben, hoe het mij nu al in positieve zin heeft veranderd. Ik ga werkelijk anders met nieuwe dingen om. Het plezier voor de ervaring heeft ruimte gekregen en mag er zijn in Liefde.

Ik kijk al uit naar een volgende reis die ik wil maken. Waarschijnlijk wordt het een reis naar de Himalaya, want ook daarbij voel ik dat ik daar ooit naartoe wil gaan. Daar zal wederom een grote leerervaring voor mij klaarliggen.
En zeg nou zelf: Is het leven niet zo de moeite waard om het werkelijk in volle omvang te leven? Laten we de uitdagingen dapper aangaan en laten we onszelf ont-wikkelen. Ieder op zijn/haar eigen manier en tempo. Al die oude overtuigingen en oude patronen die ons niet meer dienen, die mogen losgelaten worden. Voor mij was het een reis naar een totaal andere cultuur wat ver buiten mijn comfortzone lag. Voor jou is het wellicht heel wat anders. Zo zijn we allemaal uniek en mogen we onze eigen lessen leren. We mogen ervaren dat we mogen vertrouwen, vertrouwen en vertrouwen dat het LEVEN GAAT ZOALS HET MOET GAAN.

Wil jij je ook persoonlijk ontwikkelen? Kom dan eens kennismaken, zodat we in een vrijblijvend gesprek kunnen ontdekken waarin jij wilt groeien. Je kunt een mail sturen naar joke@jomare.nl of het contactformulier https://www.jomare.nl/contact op de website invullen. Bellen kan natuurlijk ook 0180-313038. Ik kijk met veel plezier naar je uit.

Ben je geïnteresseerd in spiritualiteit en wil je echt een keer een totaal andere reis maken? Kijk dan eens op: https://www.spirittours.nl/. Op reis gaan met Anne en Elsemieke is echt een groot cadeau aan jezelf en de wereld.