Hoe ziet jouw Verlanglijstje eruit?
Regelmatig stel ik cliënten de vraag: ‘Wat heb je nodig?’ en regelmatig komt er dan als antwoord: ‘Ik zou het niet weten, Joke.’ Op het moment dat ik dan verder vraag en zeg: ‘En stel je voor, dat je het wel zou weten?’ , komt er bij de meesten een voorzichtig antwoord. Je kunt aan hun lichaamstaal vaak aflezen hoe onwennig dat voor hen is om te benoemen wat ze werkelijk nodig hebben.
Is het niet bijzonder dat veel mensen voor zichzelf niet weten wat ze nodig hebben, maar wel verlangen dat een ander dat weet?
Er zijn ook momenten in de coaching waarin de cliënt echt niet weet wat het nodig heeft. Deze mensen hebben voor een groot deel het contact met zichzelf verloren. Wat is er gebeurd in het leven, waardoor mensen zijn gestopt om verbinding te maken met hun eigen diepe verlangens en behoeften? Mijn vraag is dan ook: ‘Wanneer heb je besloten om te stoppen met voelen?’
Ieder mens heeft behoeften.
Je weet van jezelf dat bepaalde behoeften regelmatig ingevuld kunnen worden en dat er andere behoeften zijn waar je weinig tijd voor vrij maakt of waar je anderen voor nodig hebt. Hieronder vind je een lijst met zaken waar elk mens regelmatig behoefte aan heeft. Lees ze eens door en kijk hoe jij daar invulling aan geeft. Welke behoefte ontbreekt er mogelijk in de lijst?
Rust
Controle
Macht
Erkenning
Bescherming
Vertrouwen
Zekerheid
Bezit
Fysiek contact
Zeggenschap
Veiligheid
Vrijheid
Ergens bij horen
Bevestiging
Status
Comfort
Ruimte
Gezelligheid
Liefde
Sociale contacten
Waardering
Seks
Aandacht
Wat is je opgevallen?
Als je wilt, kun je komende week je behoeften eens extra aandacht geven. Vraag je een paar keer per dag af, waar je behoefte aan hebt. Probeer die behoefte minimaal 1 keer per dag ook daadwerkelijk te realiseren. Interessant is om bewust te worden wat je in dit proces tegenkomt bij jezelf.
Wat je werkelijk nodig hebt, is iets wezenlijk anders dan wat je wilt of verlangt!
Wellicht heb je wel eens gehoord van de piramide van Maslow, die aangeeft dat we pas naar een volgende fase in de piramide kunnen als er voldaan is aan de vorige. We hebben behoefte aan eten, drinken, veiligheid, stabiliteit, gezondheid, bescherming, liefde, vriendschap, genegenheid, succes enzovoort. De eerste niveaus van deze piramide zijn de ‘overlevingsbehoeften’ en die zijn nodig om op een adequate manier toe te komen aan het hogere niveau, waarin er ruimte komt om persoonlijk potentieel tot bloei te brengen en te werken aan persoonlijke groei.
Ieder mens heeft verlangens …toch?
Een verlangen is een diepe wens koesteren naar iets of iemand. Hoe ziet jouw verlanglijstje eruit ten aanzien van VERLANGENS? Veel mensen zijn ver weggeraakt bij hun verlangens. De verlangens zijn door allerlei redenen naar een diep onbewust niveau gezakt. Het leven wordt in een dergelijke situatie door hen als vlak ervaren en in hun verhalen hoor je dat ze aan het overleven zijn, in plaats van leven.
De geschiedenis spreekt.
Als jong kind verlangde we van alles en moesten we leren dat het de ene keer wel lukte om dit verlangen te bevredigen en de andere keer niet. Er zijn ook mensen die al heel vroeg hebben moeten verduren dat hun verlangen er niet toe deed. Dat dit grote gevolgen heeft voor de ontwikkeling van een mens, blijkt iedere dag in de praktijk.
In zijn algemeenheid kunnen we stellen dat een kind verlangt en vanuit dit verlangen uitreikt naar de ouder/verzorger. Op die manier leert het kind om zich te hechten en ervaart het wat het betekent om in en uit verbinding te gaan met de ander. Als de uitreiking van het jonge kind niet wordt beantwoord, is dat een enorme diepe pijnlijke ervaring. Als dit veel is voorgekomen, zal het kind zich terugtrekken en niet meer uitreiken om teleurstelling en pijn te voorkomen. In mijn praktijk benoemen mensen dat als een leegte in zichzelf. Onlangs verwoordde een zeventien jarige jongen het als volgt: Er zit een gat in mijn hart.
Waar is je grens?
In mijn praktijk zie ik veel volwassenen worstelen met dit thema en zijn ze ver van hun gevoel vandaan geraakt. Ze hebben zich ervan afgesloten om te voorkomen dat ze de intense pijn wederom zullen voelen. Ze hebben als het ware hun hart op slot gezet. Deze mensen ervaren vaak een probleem met het thema grenzen, omdat zij onvoldoende in staat zijn zichzelf te voelen en te weten waar de grens ligt. Deze mensen voelen zich het fijnst als ze druk zijn en vooral door kunnen racen. Stilstaan is geen optie. Zodra er een periode van rust aanbreekt, zie je dat ze zich ongemakkelijk voelen en soms zelfs ziek worden. Ze worden dan geconfronteerd met zichzelf en dat geeft weerstand.
Balans tussen geven en nemen is verstoord.
Mensen die hun hart op slot hebben gezet, vinden het nog niet zo makkelijk om iets aan te nemen van een ander. Je ziet dat de balans van geven en nemen regelmatig verstoord is. Vaak hebben ze duidelijke meningen over mensen die wel voelen en wel durven vragen wat ze nodig hebben. Die mensen vinden ze vaak maar wollig en soft. In hun kilheid kun je de pijn vaak horen doorklinken. Dit hebben ze vaak zelf niet in de gaten. Een groot masker en overlevingsstrategie ligt over hen heen. De angst is de fundamentele motor achter de contactloosheid en het gesloten hart van vele mensen. Zij ervaren vaak veel eenzaamheid.
Onderbroken uitreiking.
Als een kind zich terugtrekt en niet meer uitreikt naar de ouder wordt dat onderbroken uitreiking genoemd. Laat duidelijk zijn dat een kind het uitreiken niet stopt omdat het dat wil, maar omdat het uitreiken naar de ouder gekoppeld zit aan een traumatische ervaring die gepaard gaat met pijn, verdriet, boosheid en aan een diep gevoel van onveiligheid. Veel volwassenen ervaren in zichzelf nog altijd een enorme leegte en kilheid en vinden het een klus om veiligheid in zichzelf te ervaren. Veel mensen zijn dan ook in hun leven bezig geweest om deze leegte opgevuld te krijgen door bijvoorbeeld een partner, alcohol, drugs, keihard werken enzovoort. Zij verdoven het lichaam om maar niet te hoeven voelen.
Ga je voor Heling?
In de coaching staan we stil in het heden bij het gevoel van leegte en kilheid en leert de volwassen cliënt dat het nu niet meer afhankelijk is van de ouders om voor vervulling van het leven te komen. Je bent nu niet meer het kleine meisje of kleine jongetje en je kunt leren hoe je in je volwassen leven dit verwonde deel kunt integreren en werkelijk kunt helen. Het eindeloos herhalen van de verhalen waarin je te kort kwam, heeft mijns inziens geen zin. Wat van belang is, is dat je in het Nu gaat zorgen dat dit stuk wordt geheeld. We werken in de coaching aan de oplossing van dit vraagstuk.
Veel volwassenen blijven echter boos op hun ouders, doordat zij niet kregen wat ze verlangde. In hun zit een verdrietig jongetjes of meisje. In hun boosheid en intens verdriet vermijden zij om contact te maken met de diepere gevoelens en emoties. Zij lijken verlamt te zijn om dit stuk aan te pakken. Cognitief snappen ze precies wat er loos is, maar op een andere laag heeft het lichaam het nog niet begrepen. Sommigen blijven in een fase hangen van onmacht en frustratie en blijven de geschiedenis herhalen in hun verhalen over vroeger. Dit maakt je zeker niet beter.
Het kan ook anders.
Het is nodig dat de volwassene inziet dat het NU wel de middelen heeft om opnieuw te leren uitreiken. Tevens kan het de moed ontwikkelen om de keerzijde van Verlangen te onderzoeken en dan komen ze bij het Gemis. Hier komen vaak dan ook de ‘niet gehuilde’ tranen. Als ze daar verbinding mee maken en de onvervulde verlangens werkelijk kunnen nemen, komen ze tot heling en kunnen ze vorm gaan geven aan het eigen leven NU. Dit komt de gezondheid ten goede. Ze kunnen leren buigen voor wat er was en opnieuw het leven gaan nemen, zodat het geen kwestie meer is van overleven maar van LEVEN. De tijd van onder het vloerkleed schuiven is dan voorbij. Je pakt je verantwoordelijkheid.
Het is belangrijk dat dergelijke processen professioneel begeleid worden door iemand die deskundigheid heeft op het gebied van traumawerk en die levenservaring heeft. Ik kan die persoon voor je zijn. Plan een kennismakingsgesprek in, zodat de eerste stap tot verandering is ingezet: https://www.jomare.nl/contact.
Wil je reageren op dit blog? Stuur dan een mail naar: joke@jomare.nl. Ik kijk met plezier uit naar je reactie.
Wil je een mooie roman lezen over dit onderwerp, lees dan Het meisje dat aan de oever verscheen.
Dit is geschreven door Geert Kimpen. De auteur van de bestseller De kabbalist.
Boekentip:
Vervul je wensen. Geschreven door Wayne Dyer.
Himalaya. Geschreven door Hans Peter Roel.
Ken je iemand kennen die dit blog mogelijk ook interessant zal vinden, voel je dan vrij om het door te sturen!