Stel Grenzen: Wees van uw Werk de Meester en niet de Slaaf

In een maatschappij, waarin er veel prikkels zijn en er veel wordt verwacht, is het van groot belang om grenzen duidelijk neer te zetten en te bewaken. Als je grenzen stelt, creëer je duidelijkheid voor jezelf en je omgeving. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat er regelmatig een gevoel is, dat mensen over jou grens heen gaan en je onvoldoende toekomt aan wat JIJ werkelijk belangrijk vindt.
In dit blog wil ik stilstaan dat het hanteren van grenzen veel verder gaat dan het toepassen van een specifiek stuk gedrag of vaardigheid. We hebben op een diepere laag naar onszelf te kijken om te snappen waarom we iedere dag doen wat we doen.

All learning, behavior, change is unconscious

Oftewel, al het leren, al het gedrag en al het veranderen vindt plaats en is opgeslagen op onbewust niveau.
Je hebt ongetwijfeld al meerdere keren jezelf voorgenomen om adequater NEE te zeggen en werk beter in te plannen, waardoor je relaxter kunt werken. Hoe komt het dan, dat je na verloop van tijd toch weer bemerkt dat je vastloopt en terugvalt in oude gewoontes?

Als we structurele veranderingen willen, hebben we verder te kijken dan alleen maar naar ons gedrag of onze vaardigheden. Natuurlijk is het handig om bepaalde vaardigheden te leren, maar alleen daarmee komen we er niet. Op een dieper niveau (onbewust niveau) wordt ons gedrag aangestuurd. Op die onbewuste laag, hebben we te onderzoeken wat de sturing is waarom we doen wat we doen. Als we dat begrijpen kunnen we, als dat gewenst is, andere keuzes maken en een werkelijke essentiële verandering tot stand brengen.

Welke overtuigingen heb jij inmiddels gecreëerd ten aanzien van grenzen stellen?  Ga eens na of dat overtuigingen zijn die jou versterken of verzwakken? Ben jij ervan overtuigd dat als jij je grens aangeeft er direct een conflict ontstaat? Als dat zo is, dan blijf je waarschijnlijk regelmatig over je eigen grenzen gaan. Het gevolg is dat je dan vroeg of laat met een enorme boosheid en irritatie je werk aan het doen bent en tot de conclusie komt dat je met het harmoniemodel niet verder komt. 
Gaat je onderzoek nog verder, dan kom je terecht op identiteit niveau. Wie ben JIJ? Ben jij je beroep of ben jij nog veel meer dan dat? Wie ben jij zonder je werk?

NEE zeggen tegen de ander, is JA zeggen tegen jezelf

Veel mensen hebben angst voor afwijzing als ze niet doen wat de ander vraagt, opdraagt of eist en gaan daardoor regelmatig over hun eigen grenzen heen. Ze willen de ander niet teleurstellen. Te grote toegeeflijkheid kan voortkomen uit de angst om niet goed genoeg gevonden te worden. ‘Wat zullen ze wel van me denken?’
Het is van belang om deze angst te onderzoeken. Waar ben je bang voor? Wie zou je zijn als je deze angst niet zou hebben en er bewust voor gaat kiezen om jezelf te zijn en je grenzen gaat aangeven? Wat zou er dan anders zijn?

Veel mensen zijn in de loop van de jaren kampioen geworden in gedachtelezen en hebben zichzelf aangeleerd om te denken voor anderen. Het zijn de zogenaamde redders, die soms kunnen handelen voor jou, zonder dat je dat hebt gevraagd. Je kunt je wellicht voorstellen voor hoeveel misverstanden en irritaties dat leidt. Veel redders zijn in de loop van de tijd doodmoe geworden. Logisch, want ze zijn heel veel van hun plek gegaan en hebben vaak heel veel gegeven. Het is belangrijk om deze sturing te onderzoeken. Waarom wil je anderen redden? Wanneer in jouw leven ben je dat gaan doen en wat was de aanleiding? Ben je bereid om je voorlopig met jezelf bezig te houden en je eigen stuk te onderzoeken? Redders zijn namelijk vaak met de ander bezig, zodat ze zich niet hoeven bezig te houden met zichzelf. Op die manier blijven ze weg van hun eigen emoties en gevoelens.

Met respect krijg je respect, met verwijten krijg je verwijten

Durf de behoeftes van jezelf naar buiten te brengen, zonder daarbij de belangen van de ander uit het oog te verliezen. Je zult merken als je vanuit respect naar jezelf en naar de ander communiceert en je plek in gaat nemen in deze wereld, dat je sterker, zelfbewuster en weerbaarder bent. Het is dan geen trucje, maar een natuurlijke staat van ZIJN. Communicatie is daarbij de sleutel. Wees duidelijk in je taalgebruik. Draai er niet omheen en hou focus.

Wees van uw werk de Meester en niet de slaaf

Op de middelbare school kregen we bij ons diploma allemaal een tegeltje met een spreuk erop, de zogenaamde tegeltjeswijsheid. Op mijn tegeltje stond: ‘Wees van uw werk de meester en niet de slaaf.’ Ik weet nog goed dat ik boos was om deze spreuk te ontvangen en heb het tegeltje, vanuit een gevoel van niet begrepen worden, thuis kapot gegooid.
Nu kan ik er met een glimlach naar terugkijken en … 40 jaar later, snap ik nog steeds waarom ik dat zo voelde. Ook op de middelbare school werd je al overladen met van alles en nog wat en o wee als je iets niet had gedaan! Als je dan een (onbewuste) sturing hebt dat je braaf wilt gehoorzamen als jonge vrouw, heb je een zware dobber. Ik had veel te vaak over mijn grenzen laten gaan en de boosheid om het tegeltje in gruzelementen te gooien triggerde dat stuk. Boosheid komt namelijk voort als grenzen overschreden worden.

Hoe mooi zou het zijn als je op een middelbare school tools aangereikt zou krijgen om te leren omgaan met thema’s als goede planning, stress, grenzen, eigenwaarde enzovoort?
Enfin, de tegeltjeswijsheid is toch van nut geweest, want dit alles bleek een belangrijke levensles te zijn, die ik kennelijk toen nog niet in alle volheid kon pakken.

Verander Moeten in Willen

Gun jezelf de tijd om bepaalde zaken die niet werken te veranderen, waardoor je meester wordt van je werk. Wordt Meester van je eigen leven en stop ermee om slaaf te zijn van de verwachtingen van anderen. Neem de macht zelf in handen. Jij weet, als je daar onderzoek naar doet, wat goed voor je is. Als je dat gaat doen, zal je merken dat je bergen werk kunt verrichten. Als je werk doet wat je leuk vindt, is het geen issue om iedere dag aan de slag te gaan met de taken die er op je bordje liggen. Dan veranderd je MOETEN in WILLEN. Je hebt een hoger doel voor ogen en dat zorgt voor de benodigde focus. Door je te verbinden aan jouw doel en jezelf tot een stimulerende coach te maken, is het fijn om iedere dag vorm te geven aan het doel wat belangrijk is voor jou.

Maak er een gewoonte van om iedere dag even stil te staan bij de vraag: Wat ging er allemaal al goed? Waar heb ik goed mijn grenzen aangegeven? Wat heb ik daarvan geleerd? Wat kan er de volgende keer anders, zodat ik nog meer meester wordt? Leer om op een positieve wijze te kijken naar het leerproces van jezelf en de ander en gebruik ook een stukje humor om te relativeren. Realiseer je goed dat je in het leven nou eenmaal niet iedereen tevreden kunt stellen en dat het neerkomt op dat jij je eigen verantwoordelijkheden draagt en bij de ander laat wat bij de ander hoort.
Vraagt dat om een stuk discipline? Ja natuurlijk. Echter, als je doet wat je fijn vindt, stroomt het allemaal veel makkelijker en werk je niet tegen de stroom in.

Persoonlijke ontwikkeling vraagt iedere dag om bereidheid om zich te verdiepen. Alleen met inzichten kom je er niet. Je zult daadwerkelijk de inzichten mogen omzetten in actie.
Mocht je dit de moeite waard vinden, dan sta ik je graag bij om mee te kijken wat jouw gedrag werkelijk stuurt. Stuur een email naar joke@jomare.nl.

Een kennismakingsgesprek kost je niets en verplicht je tot niets. Je bent welkom.

Boekentip:
IK. Gezond Egocentrisme meer effectiviteit. Geschreven door Remco Claassen en Mayta Braun.
Master your mindset. Geschreven door Michael Pilarczyk.

Ken je iemand kennen die dit blog mogelijk ook interessant zal vinden, voel je dan vrij om het door te sturen!