Ben jij in Contact met je Innerlijk Kind?
Reageer jij in het dagelijks leven ook wel eens op een manier, waarbij je naderhand denkt: ‘Waarom reageerde ik nou zo heftig? Waar komen opeens al die emoties vandaan?’
Juist dit soort momenten bieden een enorme mogelijkheid om je Innerlijk Kind te leren kennen.
In ieder mens bevindt zich een innerlijk Kind van verschillende leeftijden. Dat Kind-stuk vraagt zo af en toe heel duidelijk om aandacht. Het wil ten diepste liefde en acceptatie. Veel mensen hebben als Kind dit stuk niet vervuld gekregen en zoeken in het NU naar relaties die deze ‘leegte’ moeten gaan opvullen. Een zoektocht die veel teleurstelling en eenzaamheid met zich meebrengt, want niemand, echt niemand, kan die leegte voor je opvullen. Dat kan alleen JIJ doen!!!
Als je het belangrijk vindt om warme relaties te hebben met andere mensen, dan zul je eerst contact moeten maken met je eigen innerlijk Kind om vanuit oprechte aandacht en liefde dit Kind uit zijn duistere isolement te kunnen verlossen.
Veiligheid en vertrouwen
Soms zijn er van die coaching dagen waarin bepaalde thema’s zich heel prominent aandienen. Deze week stond iedere dag het Innerlijk Kind centraal. Ik vind dit als coach een fantastisch mooi en dankbaar thema om mee te werken, omdat ik zie hoeveel heling er in korte tijd gerealiseerd kan worden.
Om diep te werken met het Innerlijk Kind is er een goede relatie nodig tussen coach en client. Er moet eerst veiligheid en vertrouwen opgebouwd zijn, alvorens een client zich werkelijk overgeeft aan zo’n kwetsbaar deel in hem of haar. Er zit vaak veel schaamte op dit onderwerp en velen ervaren een grote angst voor al te heftige emoties.
Er is hard gewerkt in het leven om dit soort zaken juist onder het zogenaamde vloerkleed te schuiven. Het moet weg! En … we weten inmiddels, dat dit zo niet werkt. Misschien wel een paar dagen, weken of zelfs jaren, maar het Innerlijk Kind laat echt op een dag van zich horen. En … laten we daar dankbaar voor zijn, want het is namelijk een teken van Gezondheid als dit gebeurt.
Volop vreugde en levenslust of onmacht en sleur
Ieder mens heeft een innerlijk Kind in zich. Het is een heel levenslustig en creatief deel van je persoonlijkheid. Dit Kindsdeel wil van nature volop genieten van het leven. Als het innerlijk Kind zich veilig en geborgen voelt, dan zit een mens vol kracht, vreugde, vertrouwen en levensmoed. Je staat dan positief in het leven en je denkt en handelt dan vooral vanuit mogelijkheden.
Voelt een mens zich (onbewust) niet veilig en geborgen, dan zie je een heel ander gedrag. Velen ervaren een groot stuk eenzaamheid, voelen zich verdrietig of boos en ervaren het leven als een stuk dagelijkse sleur. Velen voelen zich (vaak onbewust) een slachtoffer van het verleden. Je ziet dan vooral eerst de problemen en voelt je vaak onmachtig om er iets aan te veranderen.
Veerkracht en flexibiliteit ontwikkelen
Als je een verleden hebt waarin je weinig geborgenheid, veiligheid en liefde hebt ervaren, dan heb je in je volwassen leven een flinke uitdaging. Gelukkig blijkt iedere keer weer dat er veel mensen zijn die hele ernstige zaken meemaken in hun jeugd en toch in hun volwassen leven heel gelukkig zijn.
Hoe doen ze dat?
Ze zijn in staat geweest om het innerlijk Kind zodanig te ‘voeden’ dat het alsnog tot ontplooiing kon komen, zodat oude stukken ‘geheeld’ konden worden. Daarvoor was onder andere bewustzijn en verantwoordelijkheidsbesef nodig, zodat er verbinding gemaakt kon worden met grote helende vermogens zoals kracht en moed om het eigen hart te volgen. En ze waren daarnaast in staat om de pijn en de verschillende emoties toe te laten, zonder dat de inhoud opnieuw verteld moest worden.
Een grote inspirator in deze is voor mij Edith Eger, die in haar boeken Het Geschenk en De Keuze fantastisch beschrijft hoe je uit hele diepe dalen weer kunt opkrabbelen en kunt helen. Het laat een geweldige veerkracht en flexibiliteit zien waartoe we in staat blijken te zijn.
Kijk met zachtheid naar je afweermechanismen
De meeste mensen willen aanvankelijk in de coaching niet met hun verleden bezig zijn. ‘Dat is geweest’, zeggen ze vaak resoluut. De deurtjes en muurtjes voel je als het ware dichtzitten. Je ziet hier dus duidelijk een afweermechanismen in gang gebracht worden en dat is voor mij een signaal dat ik met veel zorg en liefde duidelijk mag maken dat wij zeker niet de gebeurtenissen uit het verleden gaan ‘herkauwen’, omdat als we dat zouden doen we het zenuwstelsel direct weer terugbrengen in de stresssituaties van vroeger. De heling ligt ook niet in het weer vertellen van de ellende. Dan zouden we vooral bezig zijn met her-traumatiseren. Wat wel belangrijk is om te onderzoeken welke ‘rest-energie’ erachter is gebleven, die nog uit het lichaam wil. Dat kunnen allerlei emoties zijn die zich tot een stuk verharding in het lichaam hebben gevormd. Je kunt dit terugzien als je naar de ademhaling kijkt. Je ziet het lichaam dan schokken. Juist die delen mogen toegelaten worden, zodat ze kunnen afbrokkelen en verlaten kunnen worden door het lichaam.
Compassie
De heling ligt in het ontwikkelen van compassie voor jezelf om met je innerlijk Kind weer in contact te komen en te leven. Zodra ik dat heb verteld, hoor ik vaak een enorme diepe zucht. Het lichaam kan ontspannen. Zo mooi om te zien hoe het lichaam deze informatie tot zich neemt en innerlijk weet dat er dan nu stappen genomen kunnen worden om tot heling over te gaan. Want het innerlijk Kind is niet zoals velen denken, een irritant, ongedurig deel wat vooral onder controle gehouden moet worden. Het innerlijk Kind is juist een geweldig hulpmiddel om je innerlijk stabiel en in balans te laten zijn. Dit deel is namelijk zeer authentiek en het weet ook heel goed wat jij ten diepste wilt. Luister je daar niet naar, dan ervaar je veel weerstand. Je innerlijk Kind gaat dan dwarsliggen en saboteert waar het kan. Deze mensen worden vaak onvoldoende begrepen in hun omgeving en ervaren veel strijd. Ze strijden vooral met zichzelf om maar niet de innerlijke pijn te hoeven voelen, maar zijn zich daar vaak niet van bewust. Wat opvalt is dat deze mensen dikwijls een vorm van schaarste ervaren. Het is nooit genoeg. Hun ‘leegte’ wordt maar niet opgevuld. En dat klopt ook, want alleen JIJZELF kan die leegte een invulling geven. Dat kan echt niemand anders voor je doen.
Wees zelf de Ouder die je zo nodig had
Hoe mooi zou het zijn als je je realiseert dat je als Volwassene alsnog kunt leren om je eigen innerlijk Kind ‘aan te nemen’? Je kunt leren hoe je zelf de rol van de ouders kunt innemen die je ooit zelf zo dringend hard nodig had. Dit vraagt om een duidelijke verandering in je gedrag. Je kunt nu niet meer wegkruipen als slachtoffer, maar je zult de volledige bereidheid mogen ontwikkelen om verantwoordelijkheid te dragen voor je eigen leven. Je hebt recht in de ogen aan te kijken dat je huidige gedrag en je stemmingen een gevolg zijn van de kinderlijke reacties op alles wat je hebt meegemaakt. Het zijn ook die kinderlijke reacties die je NU nog steeds in de weg zitten en problemen veroorzaken. Je bent namelijk nog te vaak (onbewust) aan het handelen vanuit pijnvermijding als je je innerlijk kind niet bewust waarneemt en beschermt. Hoe mooi zou het zijn als jij leert om goed voor je Innerlijk Kind te zorgen en het de veiligheid en liefde kan geven die het zo hard nodig heeft?
Wat voel je werkelijk? NU!
Wat essentieel is om tot heling te kunnen komen, is dat je weer leert ‘voelen’. Dit stuk is namelijk lange tijd uitgeschakeld geweest. Het was vaak te onveilig om open en kwetsbaar te zijn en om teleurstellingen te voorkomen zijn veel mensen in het hoofd gaan zitten. Het hoofd is de plek waar controle kan plaatsvinden. Ik noem het vaak het ‘hoofdkwartier’. Zolang het hoofd overzicht heeft en controle kan houden, voelen velen zich veilig. Het is vroeger jouw manier geweest om staande te blijven. Het is een overlevingsstrategie die toen werkte, maar nu niet meer nodig is. Het is dus van groot belang dat er in het heden geleerd wordt hoe je vanuit veiligheid weer kan gaan voelen.
Je hebt een innerlijke Volwassene nodig die, in plaats van kritiek, met liefde en aandacht met je omgaat. Eén van de dingen die je kunt zeggen als je voor het eerst tegen je innerlijk Kind praat is dat het je spijt dat je al die jaren niet met hem of haar gesproken hebt of dat het je spijt dat je zo lang op hem of haar gevit hebt. Voel wat het Kind in jou laat weten als het die erkenning voelt.
Word je nu bewust dat je NU echt anders kan leren kijken naar de ervaringen die vroeger zijn gebeurd. Je bent nu niet meer dat kind van tien. Er zit inmiddels zoveel wijsheid en ervaring in je en die kun je nu gaan gebruiken. Als je er anders naar leert kijken, zal dat direct merkbaar zijn in je gemoedstoestand.
In de coaching maak ik mijn cliënten bewust van hun gedrag als ze weer de ‘inhoud’ van het verleden induiken. Dat hoeft niet meer. We mogen oprecht afscheid nemen van die ‘oude’ verhalen. Hoe vaak heb je ze wel niet verteld? Wat levert het je op om toch iedere keer weer in die gebeurtenissen te stappen? We kunnen er heel bewust voor kiezen om deze stukken te transformeren.
We kunnen in het Nu blijven en voelen wat het Kind ons te vertellen heeft. Wat heeft het NU nodig? Maak daar echt eens verbinding mee met die vraag.
In verbinding met het innerlijk Kind
Zoek eens een foto op van jezelf als kind. Geef die eens een mooie plek in huis. Neem af en toe eens de tijd om oprecht naar die foto te kijken. Wat zie je?
Wat deed je graag toen je klein was? Wanneer heb je dat voor het laatst gedaan?
Stel je voor dat je de hand van je innerlijk Kind pakt en je de komende dagen overal samen naar toe gaat en kijkt wat voor heerlijke en leuke ervaringen jullie kunnen hebben. Hoe zou dat zijn voor je? Voel je bij de gedachte je innerlijk Kind al opspringen of blijft het stil?
In de coaching zijn er veel mogelijkheden om tot heling te komen. Een opstelling geeft veel inzicht en ruimte om het Kind werkelijk te erkennen. Het uitspreken van bijvoorbeeld een aantal helende zinnen, werkt diep in het onbewuste door en geeft erkenning aan het Kind op een diepe laag.
Bepaalde zinnen raken de ziel zo diep, dat er eindelijk ruimte is om de niet gehuilde tranen te huilen of om bijvoorbeeld een gemis in de ogen te kijken. Zinnen als: ‘Mama, waar was je? Ik heb je zo gemist’, raken het verwonde deel van het kind. En als je dat gemis in het Nu kunt nemen, dan kan er eindelijk gekeken worden hoe je dit ‘oude’ gemis kunt gebruiken in het hier en nu. Bepaalde zaken kunnen we niet met een soort toverstafje terugdraaien. Het is soms heel hard om die feiten onder ogen te zien. Wat echter veel harder is, is om als volwassenen je leven lang te blijven hopen op ‘iets’ wat je nooit zult krijgen. Je blijft dan een gekwetst Kind in een Volwassen lichaam en dat heeft grote gevolgen voor het geluk in je relaties.
Naast een opstelling doe ik ook veel helingwerk op de behandeltafel. Een liggende houding kan je helpen om nog dieper en intenser te ontspannen, waardoor er eenvoudiger contact gemaakt kan worden met je onderbewuste. De aanraking met de handen vanuit zachtheid en liefde voelt heel fijn voor het innerlijk Kind. Je leert hoe je weer bij je ‘gezonde’ stukken kunt komen en leert hoe je de ‘oude’ pijnlijke stukken kunt helen. Je adem is daarbij een grote hulpbron.
Wellicht is er door het lezen van dit blog een andere kijk gekomen over dit onderwerp en zie je het nut ervan in om werkelijk je innerlijk Kind de ruimte te geven die het verdient. Wil je een eerste stap maken om in contact te komen met je Innerlijk Kind? Kijk dan eens of onderstaande oefening iets voor je is. Het kan best zijn dat het Kind in jou zich niet meteen laat horen of zien. Sommige kinderen zijn namelijk heel diep weggekropen en zijn angstig. Oefen dan in geduld en vriendelijkheid.
Oefening
Om bewust te leren voelen, ga je ontspannen zitten of liggen. Je ademt rustig in door je neus en neemt even wat tijd om je aandacht op je lichaam te richten. Dan blaas je rustig weer uit door je mond. Om dit proces bewuster te maken, laat ik mensen waarnemen hoe hun adem door het lichaam gaat. ‘Gaat de adem snel…of gaat het langzaam?’, vraag ik. ‘Gaat de adem naar het hartgebied of zakt het door naar het buikgebied?’
Als ik dergelijke vragen stel, dan kan de ander daar bewust van worden en leren om waar te nemen wat er plaatsvindt, zonder zich daar meteen mee te identificeren. Op dat moment is de focus bij de adem en dus even weg van het hoofd. De adem is werkelijk een grote heler. Ademen geeft ruimte aan jouw innerlijke kracht. Door te ademen kun je weerstand loslaten en jezelf openstellen. Je kunt rustig onderzoeken WAT zich nu aandient. WAT laat zich horen? WAT heeft NU aandacht nodig? Adem eens naar die stukken toe. Neem de tijd om daar rustig bij te blijven en adem door de delen heen.
Blaas vooral goed uit wat je niet meer nodig hebt. Maak daar gerust een geluid bij. Loslaten is echt een fijn gevoel en je zult voelen dat het lichter wordt in je lichaam.
Stel jezelf de vraag: ’Wat heb ik nodig?’ Laat de antwoorden naar je toe komen en ontdek de kracht van stilte.
Blijf nu maar eerst nog even goed in contact met jezelf, want voor je het weet gaat je bovenkamertje alweer dingen invullen vanuit het ‘oude’ gedrag en dat is niet de bedoeling.
Leer om comfortabel te zijn met jezelf en neem dagelijks even de tijd om een paar keer heel bewust diep in- en uit te ademen.
Er is veel te leren over het Innerlijk Kind. Ik vertel je er graag over. Diepe processen vragen om professionele begeleiding. Als trauma therapeut help ik je graag om dit proces verder te helen. Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek, zodat we samen kunnen bespreken wat de mogelijkheden zijn. Je bent welkom. https://www.jomare.nl/contact
Wil je meer lezen over dit onderwerp, dan kun je eens kijken of onderstaande boeken iets voor je zijn.
Het helen van je innerlijk Kind. Geschreven door: Susanne Hühn.
Mijn innerlijk Kind accepteren, liefhebben, waarderen. Werkboek. Geschreven door: Susanne Hühn.
Wat van jou is, laat ik bij jou. Geschreven door: Susanne Hühn.
Liefde in wonderland. Geschreven door Riekje Boswijk-Hummel.