Hoe goed Luister JIJ naar je Gevoelens?

In dit blog beschrijf ik een techniek die ‘focussen’ wordt genoemd. Focussen is een lichaamsgericht proces en brengt je dichterbij jezelf en je eigen waarheid. Het biedt je veel inzicht en zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld pijnlijke gevoelens werkelijk kunt transformeren.

Van hoofd naar gevoel

Veel mensen en cliënten vinden het nog niet zo makkelijk om bij hun gevoel te komen. Ze blijven als het ware in het hoofd zitten. Als je aan iemand vraagt: ‘Hoe gaat het?’, hoor je heel vaak ‘Goed’ . De werkelijkheid laat zien dat het helemaal niet altijd goed gaat met mensen.
Onlangs vertelde een cliënt van mij dat hij dit standaard antwoord had aangeleerd na het overlijden van zijn vader. Hij zei: ‘Als ik goed zei, was ik tenminste van het gezeur af en lieten ze me met rust.’ Had deze jongeman behoefte aan iemand die echt oprecht wilde weten hoe het met hem was en echt kon luisteren zonder onderbroken te worden of tips te krijgen? Natuurlijk.
Echter, ik zie te vaak dat mensen die confrontatie niet aan durven gaan, omdat ze dan zelf geconfronteerd worden met hun eigen gevoel. Zou het niet mooi zijn als we leren om gevoelens werkelijk te integreren in ons dagelijks leven en er niet langer bang voor te zijn? Wat zou dat betekenen voor jezelf en je medemens?

Stel je het volgende eens voor

Je loopt in een prachtig bos. Terwijl je daar loopt hoor je iets achter je ritselen. Je staat stil en kijkt om je heen. Waar komt dat geluid vandaan? Terwijl je stilstaat en rondkijkt, zie je opeens hoe een schuw dier tussen de bomen tevoorschijn komt. Het dier kijkt je aan. Je weet dat dit dier niet gevaarlijk is voor jou en jij niet voor dat dier en je zou willen dat het dier zich veilig voelt. Wat zou je in zo’n situatie doen? Wat voor sfeer zou je willen oproepen? Wat zou je absoluut niet doen?
Waarschijnlijk zullen je eigen bewegingen rustig en behoedzaam zijn en je zou het dier wellicht vol bewondering en aandacht gadeslaan.  Je bewegingen zul je vertragen en misschien probeer je om  wat dichterbij te komen. Je wilt het dier van dichtbij zien.
Wat je in ieder geval niet doet, is vol bombarie erop af stappen en schreeuwen, omdat je weet dat dan het moment voorbij zal zijn. Vanuit respect voor het schuwe dier blijf je kijken wat er precies gebeurt.

Vertragen met aandacht

Focussen gaat eigenlijk net zo. Je gaat met aandacht naar jezelf en wacht rustig af wat er zich aandient in het lichaam. Al vaker heb ik in mijn blogs verteld hoe belangrijk het is om gevoelens te kunnen voelen. Als je je gevoelens er laat zijn zoals ze zijn, dan geef je ze de gelegenheid om zichtbaar te worden. Als je daarentegen probeert om ze te veranderen en je maakt geen echt contact, dan blijven ze zoals ze zijn. Veel mensen denken dat ze zichzelf beter maken, door het voelen van hun negatieve kant niet toe te laten. Maar in de praktijk blijkt dat dan juist deze gevoelens extra hard terugkomen. Jaar na jaar. De kunst is dus om deze gevoelens niet weg te duwen, maar juist toe te laten. Dat dit met zorg dient te gebeuren is essentieel. Eigenlijk zou je kunnen stellen dat je net zo zorgvuldig en vertraagd te werk mag gaan als het voorbeeld van het schuwe dier in het bos. Je reikt als het ware je hand uit naar je eigen innerlijke kind dat angstig uit haar ogen kijkt wat jij gaat doen. Geef het de veiligheid en het vertrouwen die het nodig heeft. Wees als een liefdevolle Ouder voor haar Kind.

Bewustwording en ZIJN

Misschien is het oké voor je om eens even een kleine oefening te doen.
Ga eens lekker zitten in een stoel en neem een moment om heel stil bij jezelf te zijn. Als je het fijn vindt, kun je even je ogen sluiten. Merk eens op hoe je ademhaling door je lichaam stroomt. Gaat deze snel of gaat deze langzaam? Zit je ademhaling hoog of juist laag? Geef er geen oordeel aan, maar observeer jezelf.
Vervolgens stel je jezelf de vraag: ”Wat heeft nu mijn aandacht?” Wacht rustig wat er nu gebeurt. Observeer en vertraag, dan krijg je de meest mooie en bijzondere antwoorden…

In relatie zijn met wat je vanbinnen ervaart, geeft je de kans om bij je gevoelens te zijn, niet erin.

Metafoor

Stel je voor, dat je emoties zijn als een groot meer. Je hebt de keuze om daar middenin te springen of aan de rand te gaan zitten. Spring je middenin het meer, dan kun je kopje onder gaan. Dat is onnodig.
Focussen leert ons dat een verandering veel makkelijker tot stand komt vanuit een relatie met je gevoelens. En je kunt geen relatie hebben met iets, als je er als het ware in verdrinkt.
Focussen leert je juist om aan de rand van het meer te gaan zitten en rustig te observeren wat er van binnen speelt als je vanuit respect contact maakt met je gevoel. Om gevoelens te kunnen veranderen is het namelijk niet nodig om ze heel intens te voelen. Het gaat erom dat je werkelijk de bereidheid hebt om ze gezelschap te houden, zodat ze hun verhaal kwijt kunnen.
Goed luisteren is dus een vereiste en kenmerkt zich door:

• Uitnodigend aanwezig zijn. Geef je gevoel de ruimte om door te komen. Neem tijd.

• Biedt jezelf een veilige ruimte waar je ongestoord je proces kunt doen.

• Leer om de kern van de boodschap te horen.

• Blijf in het Hier en Nu.

Vervolg van de oefening om te leren focussen

Je bent zojuist rustig naar je gevoel gegaan en je neemt plaats aan de rand van het meer. Ga nu eens met je aandacht naar het middengebied van je lichaam. Richt jezelf eens heel specifiek op het keel-, het borst- en het buikgebied.  Wat kun je opmerken bij die afzonderlijke gebieden? Wat ervaar je als je het gevoel begroet en het de erkenning geeft dat het er mag zijn?
Ga nu eens bij jezelf na hoe je dit gevoel het beste kunt weergeven. Misschien zie je een bepaald beeld voor ogen of hoor je iets specifieks. Als je bemerkt dat je daardoor weer naar het denken gaat, dan neem je weer de tijd om terug te gaan naar het voelen. Stel jezelf wederom de vraag: ”Wat neem ik op dit moment waar? Wat voel ik in mijn lichaam?”
Ongetwijfeld kom je een bepaalde gevoel tegen. Kijk maar of het oké is om hier nu even bij te blijven. Misschien kies je ervoor om er rustig bij te gaan zitten. Vertraag zoveel je kunt. Het lichaam is namelijk langzamer dan het verstand.

WAT-vragen leveren informatie op en WAAROM-vragen geven vaak weerstand

Misschien wil je vragen of er aan dit gevoel een emotionele kant zit. Begin je vraag met WAT in plaats van WAAROM. Dus: ‘Wat maakt je zo boos, zo verdrietig, zo angstig of juist heel blij?’ Of: ‘Wat is er gebeurd dat je je gekwetst voelt?’ Als we een wat-vraag stellen, is er minder kans dat het lichaam vanuit weerstand reageert.

Misschien wil je dit deel vragen of het iets nodig heeft. Begin ook deze zin met het woord WAT. Dus: ‘Wat heeft dit deel nodig?’ Laat na iedere vraag een stilte vallen, zodat het lichaam stap voor stap meer informatie vrij kan geven.
Misschien wil je je lichaam ook vragen je te laten voelen hoe het zou zijn als dit helemaal in orde was. Laat wederom een stilte vallen en voel wat het met je doet als alles in orde zou zijn. Neem dan de tijd om even na te gaan of het goed is om het proces te beëindigen. Vraag aan jezelf: ‘Is het oké om dit proces nu te beëindigen?’ Misschien ervaar je wat weerstand. Neem het rustig waar bij jezelf. Je zou je onbewuste kunnen beloven dat je op een ander moment terugkomt. Vaak wordt de weerstand dan minder. Neem nog even de tijd om je lichaam te bedanken voor alles wat er gekomen is aan informatie voor nu. Open dan weer rustig je ogen. Doe dit ook vertraagd. Je kunt als je dat fijn vindt, je bevindingen noteren in een focus dagboekje of je bevindingen vormgeven in een creatief proces.

Waarbij kan focussen een oplossing zijn?

• Bij het omgaan van overweldigende gevoelens

• Bij verslavingen

• Bij het nemen van beslissingen

• Bij de weerstand om bepaalde talenten wel of niet te ontplooien

• Bij het zicht krijgen op een intermenselijk probleem

• Bij een betere relatie op te bouwen met je Innerlijke Criticus

Een fijn boek om je nader te kunnen verdiepen in het proces van focussen is: De kracht van focussen. Dit is geschreven door Ann Weiser Cornell.

Soms is het fijn als een ander je door een focusproces heen leidt. Zeker als je traumatische ervaringen in je lichaam hebt zitten, is het verstandig om dit proces van focussen te laten doen door een coach die bekend is en ervaring heeft met trauma. Ik wil je daar graag bij begeleiden.
Wil je reageren op dit blog? Leuk! Stuur dan een mail naar: joke@jomare.nl.

Wil jij meer verbinding voelen met jezelf, zodat je nog beter kunt luisteren naar je gevoelens, behoeften en wensen? Wil je leren hoe je nog effectiever kunt luisteren naar je lichaam, zodat je nog meer inzicht krijgt in hoe je je kunt ontspannen en positieve veranderingen in je leven kunt realiseren? Je bent van harte welkom bij Jomare. Je kunt een afspraak maken op mijn website door het contactformulier in te vullen: https://www.jomare.nl/contact. Tot snel.

Ken je iemand kennen die dit blog mogelijk ook interessant zal vinden, voel je dan vrij om het door te sturen!